MP-toppar kräver ministerpost av Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Nu kommer uppmaningar från MP-topparna till partiledningen. Kräv ministerposter av Reinfeldt.
- Det är ju miljöminister, och blir vi andra största parti så tycker jag att vi ska ha vice statsminister. Jag skulle kunna acceptera ett sånt samarbete, säger Bror-Tommy Sturk, regionordförande i Östergötland.
Efter att Sverigedemokraternas hamnat i vågmästarställning ökar nu trycket på Miljöpartiet att nå ett samarbete med alliansen.
- Jag står för att det är prio ett att hålla SD utanför riksdagen, det är ju Reinfeldt som får komma med förslag, säger Ann-Catrin Lofvars, regionordförande i Dalarna, som annars vidhåller att det är språkrören som måste få bestämma i ett skarpt läge.

Sälja sig dyrt

Bror-Tommy Sturk anser att MP ska sälja sig dyrt i förhandlingar med Moderaterna men att de också måste ta sitt ansvar efter valet.
- Men man måste ta något ansvar för att hålla SD utanför om man leker med tanken så skulle man se MP som det andra största partiet i alliansen, så det är brukligt att näst största partiet får utse vice statsminister, sen är det valfrågor, vi kunna ställa krav på o
Ostlänken.
Etelka Huber, ordförande i Miljöpartiets regionledning i Jönköpings län anser att partiet ska sätta sig vid allianspartiernas bord för överläggning.
- Som det parlamentariska läget är nu ser vi det som bäst om man sätter sig vid förhandlingsbordet, lyssnar och hör vad man kan komma fram till. Man måste se vilka möjligheter det finns för att kunna erbjuda en stabilitet framöver.
Vad ska då Miljöpartiet kräva?
- Vi förutsätter att Reinfeldt erbjuder ministerposter. Det måste vara ett rejält erbjudande.
De flesta av MP:s regionordföranden är annars tysta och vill låta partiledningen ta besluten. På frågan om vad som skulle få henne att acceptera ett allianssamarbete säger Cheryl Jones Fur, regionspråkrör i Kronoberg, till Expressen.se:
- Ja, det måste vara någonting som inte gör våra väljare besvikna, det som gäller är att vi får igenom vår politik.

Tveksam

Du säger inte kategoriskt nej till ett samarbete med alliansen?
- Nej, det gör jag inte.
Johannes Krunegård, Södermanland, är tveksam på frågan om han utesluter ett samarbete med alliansen.
- Man kan inte utesluta någonting.
- Vi kommer aldrig att bli ett stödparti till Moderaterna, säger han.
Ingå i en alliansregering?
- Jag tror inte de chanserna är så stora.
Han är nöjd med samarbetet med S och V.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag