Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP: Inför clowner på ålderdomshemmen

Esabelle Dingizian (MP).Foto: EXPRESSEN
Inför clowner på ålderdomshemmen.
Det kräver Esabelle Dingizian (MP).
- De äldre behöver kultur lika väl som mat, sa riksdagsledamoten när hon i förmiddags besökte Expressens valstuga.
Då Esabelle Dingizian varit ute på olika äldreboenden har hon slagits av hur trist det ser ut och kan kännas där.
– Varför måste alla människor ta sig till kulturupplevelserna? Äldre har ofta svårt att röra sig och jag tycker att kulturen borde komma till dem i stället, argumenterar hon.

"Behöver stimulans"

Tillsammans med språkröret Peter Eriksson har Esabelle Dingizian föreslagit att man ska skapa tusentals gröna kulturjobb genom att släppa in konstnärer, musiker och kulturarbetare i exempelvis näringslivet, omsorgen och sjukvården.
– De äldre behöver stimulans. Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare, säger miljöpartisten.
– Dessutom kan folk som hör dåligt ha behållning av clowner. Men det kan förstås även vara folk som kommer dit och sjunger eller spelar teater.
Hon menar att kulturupplevelser också skulle kunna ge personalen ett kreativt förhållningssätt gentemot de boende.
Hur ska detta finansieras?
– På samma sätt som vi ser till att det finns mat, mediciner och sängar till de gamla måste vi förvissa oss om att de får kultur. Annars blir det bara förvaring, menar Esabelle Dingizian.