Esabelle Dingizian (MP). Foto: EXPRESSEN
Esabelle Dingizian (MP). Foto: EXPRESSEN

MP: Inför clowner på ålderdomshemmen

Publicerad
Uppdaterad
Inför clowner på ålderdomshemmen.
Det kräver Esabelle Dingizian (MP).
- De äldre behöver kultur lika väl som mat, sa riksdagsledamoten när hon i förmiddags besökte Expressens valstuga.
Då Esabelle Dingizian varit ute på olika äldreboenden har hon slagits av hur trist det ser ut och kan kännas där.
– Varför måste alla människor ta sig till kulturupplevelserna? Äldre har ofta svårt att röra sig och jag tycker att kulturen borde komma till dem i stället, argumenterar hon.

"Behöver stimulans"

Tillsammans med språkröret Peter Eriksson har Esabelle Dingizian föreslagit att man ska skapa tusentals gröna kulturjobb genom att släppa in konstnärer, musiker och kulturarbetare i exempelvis näringslivet, omsorgen och sjukvården.
– De äldre behöver stimulans. Clowner som sprider glädje kan skapa gemenskap och bidra till att de boende håller sig friskare, säger miljöpartisten.
– Dessutom kan folk som hör dåligt ha behållning av clowner. Men det kan förstås även vara folk som kommer dit och sjunger eller spelar teater.
Hon menar att kulturupplevelser också skulle kunna ge personalen ett kreativt förhållningssätt gentemot de boende.
Hur ska detta finansieras?
– På samma sätt som vi ser till att det finns mat, mediciner och sängar till de gamla måste vi förvissa oss om att de får kultur. Annars blir det bara förvaring, menar Esabelle Dingizian.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag