Morgan Johansson tror också att det kan ha varit ett misstag att koncentrera sig så mycket på sänkt skatt för pensionärer. - Den frågan lyfte oss inte. Man kanske borde övervägt andra reformer.
Morgan Johansson tror också att det kan ha varit ett misstag att koncentrera sig så mycket på sänkt skatt för pensionärer. - Den frågan lyfte oss inte. Man kanske borde övervägt andra reformer.

Morgan Johansson: Bekymmer att vi förlorat LO-grupper

Publicerad
Uppdaterad
Partistyrelsen sitter i krismöte. Där ska riktlinjerna dras upp för en kriskommission efter den svidande valförlusten.
Årets val är Socialdemokraternas sämsta i modern tid. Partiet fick 30,9 procent av rösterna, en nedgång med 4,4 procent sedan valet 2006.
- Det är alldeles för tidigt att spekulera i varför det har gått så dåligt, säger Håkan Juholt, distriktsordförande i Kalmar, på väg in till det extra mötet med Socialdemokraternas partistyrelse i dag.

Analys av läget

Han konstaterar samtidigt att det gick bättre för S i landstings- och kommunvalen i Kalmardistriktet.
- Vi måste fundera över vad det beror på, säger han.
- Men det vi hade att erbjuda var inte tillräckligt attraktivt. Socialdemokraterna måste vara ett parti både för den som dricker latte och den som serverar det. Vi måste vara tydliga med att vi är ett löntagarnas parti, säger han.
Uppgiften nu, enligt Juholt, är att gå igenom vilka som vänt partiet ryggen och varför de gjort det.
På frågan om Mona Sahlin kan sitta kvar säger han:
- Absolut. Vi är inte i ett läge där vi diskuterar vem som ska sluta och vem som ska komma.

Minskat stöd - bekymmer

Det tog för lång tid innan Socialdemokraterna gick i opposition efter valförlusten 2006. De interna rådslagen drog för långt ut på tiden, anser före detta folkhälsominister Morgan Johansson.
- Det misstaget hoppas jag inte att vi ska göra om, säger han.
Han tycker att det är ett stort bekymmer att Socialdemokraternas stöd minskat i LO-grupperna.
- Vi ligger strax över 50 procent. Vi måste upp till runt 60 procent för att vinna val, säger han.
Han tror att det beror på att partiet inte tillräckligt stod upp för välfärdsfrågor.
- Det har alltid funnits någon välfärdsreform som vi gått till val på. Det gjorde det inte riktigt denna gång.

Sänkt pensionärsskatt ett misstag

Johansson tror också att det kan ha varit ett misstag att koncentrera sig så mycket på sänkt skatt för pensionärer.
- Den frågan lyfte oss inte. Man kanske borde övervägt andra reformer, säger han.
Inte heller Johansson vill diskutera krav på Sahlins avgång.
- Vi har en utmärkt partiledare som är vald till nästa kongress. Socialdemokraterna är inte ett parti som börjar strida om partiledarposten i ett sådant här läge. Nu gäller det att hålla ihop.

Allvarligt läge

- Det är ett allvarligt läge för oss som parti, det är mycket allvarligt. Det räcker inte med en kortsiktig kommission, nu handlar det om strukturella frågor för partiet, säger Luciano Astudillo, riksdagsledamot och suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse.
- De som nu – högerförnyare eller vänstertraditionalister – kortsiktigt drar slutsatser för egen vinning, de är ute och cyklar och tar inte ansvar för det allvarliga läget Socialdemokraterna befinner sig i, säger Astudillo, som själv riskerar att förlora sin riksdagsplats.

Måste arbeta brett

När LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin kom till partistyrelsemötet uppgav hon att kriskommissionen som nu ska tillsättas måste arbeta brett. Det handlar enligt henne om att inte bara se bakåt på de senaste valförlusterna utan även framåt, samt att ta in synpunkter från medlemmar och kanske även väljare och sympatisörer.
Lundby-Wedin anser också att det är naturligt att kommissionen ser över det rödgröna samarbetet. Själv är hon dock en anhängare av samarbetet.
- Jag ser ingen anledning att bryta det, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag