Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
 Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Mona Sahlins tal på valvakan - ord för ord

Publicerad
Ni vet vad jag brukar säga. Jag kan inte vänta längre nu. Först vill jag säga från botten av min mage, själ och hjärta ett oändligt tack för allt ni har gjort i denna valrörelse, ni har varit fantastiska. Alla dörrar som ni har knackat, alla samtal ni har fört, alla röstskolor som ni har haft i förskolorna. För den här dagen, trots allt, är den finaste dagen som finns i demokratin, det är denna dagen alla människor har en röst, den dagen alla människor har lika mycket värde, och det ska vi säga till Jimmie Åkesson att så ska Sverige fortsätta vara.
Men det är också så här, som det ser ut nu är det här också ett val utan vinnare. Och det säger jag med en väldig tyngd. Det är förvisso så att vi spurtat, det är inget snack om det, det är säkert så att vi började den här valrörelsen i ett större underläge än vad vi kanske kände eller ville ta till oss. Och det är också sant att när valrörelsen slutade handla om vad plånböckerna skulle rösta på utan började handla om vilka värderingar valet hela tiden borde handlat om kände vi vinden i ryggen. Det är är inget snack om att det gjorde vi, det hände under valrörelsen. Men nu har svenska folket talat. Vi har ett resultat även om det är osäkert än. Och det är så vi gjorde ett dåligt val, ett riktigt dåligt val. Vi lyckades inte vända tillbaka det tappade förtroendet från förra valet. Det tar jag på oerhört stort allvar och det vet jag att alla ni gör också. Men man ska nämna saker vid dess rätta namn, vi fick inte tillbaka förtroendet. Men det är också så att vi fick inte majoritet, men det fick inte alliansen heller. VI fick in ett djupt främlingsfientligt parti i riksdagen, vi har ett oklart politiskt läge och ett farligt politiskt läge. Även om allt inte är räknat så vet vi troligen det. Det är också så att jag tillsammans med Nalin och många andra har vigt mitt liv, mitt politiska liv, till kampen mot främlingsfientligheten och det slutar inte nu. Nu börjar det på allvar.
Vi har sagt många gånger i valrörelsen att den här valrörelsen är på riktigt, det handlar om riktiga människor med riktiga problem och det är verkligen på allvar.
Den här gången måste vi minnas det de här åren vi har framför oss, de vi talade om de som bor i Bergsjön och Tensta, vi, jag kommer aldrig att svika kampen mot främlingsfientligheten, den börjar nu.
Men vi har en lång politisk debatt framför oss nu, om hur vi, folkrörelsesverige, kunde förlora, vi har en lång debatt framför oss om hur vi, bärarna av de demokratiska idealen, i fackföreningsrörelsen, i partiet, varför vi inte lyckades bättre. Den eftervalsdebatten börjar nu, och den kommer vi att föra i alla partisammanhang, och ni vet jag tar den på allra största allvar.
Men det är också så att vi har en regeringsfråga att reda ut och den kommer inte att vara enkel, och den har vi varnat för och den har vi talat om och nu är den också här på allvar. Alliansen är som det ser ut nu den största minoriteten, de har företräde i regeringsfrågan. Nu är det Fredrik Reinfeldt som får frågan och han som måste svara. Det handlar om att svenska folket har väldigt dåliga erfarenheter av borgerliga minoritetsregeringar med ett missnöjesparti då och ett djupt främlingsfientligt parti nu, nu är det upp till Fredrik Reinfeldt att visa hur han tänker styra Sverige utan att låta Sverigedemokraterna få politiskt inflytande. Mitt besked är kvar: aldrig någonsin, aldrig någon gång att vi kommer att medverka till det. Men med det sagt så säger jag också med allt allvar jag kan i rösten: vi förlorade. Och vi måste verkligen ta till oss diskussionen hur bygger vi upp, inte om utan hur, återskapar vi vårt parti, hur återskapar vi det tappade förtroendet, hur blir vi på allvar folkrörelsen som inte bara var bra förr utan också nu har en plats. Vi har ett uppdrag, vi har idéerna om möjligheternas land och jämlikhetens samhälle. Ni minns vad Stellan Skarsgård sade på de rödgrönas dag, det borgarna gör nu, det som handlar om Sverige ska ägas gemensamt eller om vi ska ägas, det är på riktigt nu. Sverige kommer att se annorlunda ut, nu hänger det i börjar på hur ska man regera Sverige, hur ska man skapa majoriteter och det är upp till Fredrik Reinfeldt. Jag sviker inte våra ideal, vi står tillsammans i kampen. Vi har förlorat, vi erkänner, det är mycket allvarlig och på riktigt. Men nu måste vi gå vidare, för uppdraget mina vänner det har har bara börjat och nu är det på allvar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag