Mona Sahlin vill satsa på förskolan

Publicerad
Uppdaterad
Alla barn ska ha rätt till 30 timmars förskola.
Det förslaget kommer nu S-ledaren Mona Sahlin med.
- Få saker är så viktiga då som att det finns en fungerande förskola, säger Sahlin.
- Det är rena fusket de håller på med, säger Jan Björklund (FP).
Under en pressträff i Visby berättade Sahlin en sak som hon kommer att ta upp i sitt tal i kväll: en satsning på förskolan. Satsningen innebär att alla barn - också barn till föräldralediga och arbetslösa föräldrar - ska ha rätt till 30 timmars förskola. De sistanämnda barnen har i dag bara rätt till tre timmars förskola om dagen, alltså 15 timmar i veckan.

Vill lägga halv miljard extra

Dessutom vill Sahlin att förskolornas öppettider ska anpassa sig mer efter arbetslivet. I dag är det många som inte jobbar från klockan nio på morgonen till fem på eftermiddagen.
– Förskolorna ska erbjuda dagistider då folk jobbar, säger Sahlin.
För att öka kvaliteten vill Sahlin lägga en halv miljard extra från staten på förskolorna, men det förutsätter att kommunerna skjuter till lika mycket själva.

"Är rena bluffen"

Jan Björklund (FP) tror inte på förslaget.
- Om staten ska införa en sådan rättighet måste man därför ersätta kommunerna med tre miljarder kronor per år, säger Björklund till TT. Han håller dock med om att det i sig är en önskvärd reform för framtiden.
- Men det är rena fusket de håller på med när de säger att man kan ta en miljard ur ett tillfälligt konjunkturstöd. Det funkar inte. Det är en glädjekalkyl som de har gjort. Man kan inte fuskfinansiera, då är det rena bluffen, säger han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag