Mona Sahlin vill bli "innovationsminister"

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin vill inte bara bli statsminister utan även "innovationsminister". Det är ett av fyra nya socialdemokratiska förslag som presenterades på fredagen.
Men utspelet har inte godkänts av Vänstern eller Miljöpartiet.
- De riktiga löftena kommer vi ge i det gemensamma valmanifestet, säger Mona Sahlin (S).
Fyra nya konkreta förslag presenterades av Socialdemokraterna i dag vid en presskonferens.
Nummer ett: En utökad rabatt för arbetsgivare som anställer unga. Tidigare har (S) sagt att de vill att de som anställer någon under 25 år slipper arbetsgivaravgift. Nu vill de utöka rabatten och låta även den som anställer en pratikant eller trainee under 25 slippa arbetsgivaravgift.
Socialdemokraterna tror det kan ge runt 30 000 nya jobb.


Fler uppfinningar

Nummer två: Om S vinner valet vill de inrätta ett kansli lett av Mona Sahlin själv där man ska ta fram en strategi för att få fram fler uppfinningar som ska öka tillväxten i Sverige. Arbetet ska bedrivas tillsammans med forskarvärlden och näringslivet.
Nummer tre: Äldre ska få mer hemtjänst. Socialdemokraterna vill göra det lättare för gamla att få tillgång till hemtjänst genom att slopa behovsprövningen. Hemtjänsten ska de gamla kunna använda till vad de än behöver. Hur många timmar man ska kunna ta ut är inte bestämt.
– Vi har inte specifierat det ännu, men många, säger Mona Sahlin.
Nummer fyra: Inrätta hemsjukvårdsbilar i hela landet som kan åka hem till barnfamiljer och äldre för att erbjuda dem vård.

Valplattformen är inte färdig

Enligt socialdemokraterna väntas förslagen kosta fem miljarder kronor. En satsning som det finns utrymme för i vårbudgeten enligt Thomas Östros, socialdemokraternas finanspolitiske talesman.
Eftersom S inte fått vare sig V eller MP att gå med på dessa förslag kan de inte garantera att något av dem kommer genomföras efter valet.
Den gemensamma valplattformen för de rödgröna är inte färdig ännu. Det är oklart när den kommer.
– Vi har inte satt något datum. Vi jobbar med den nu. Den kommer före valet, säger Mona Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag