Mona Sahlin.
Mona Sahlin.

Mona Sahlin: Vi kunde ha varit tydligare

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin verkade obekväm när programledarna frågade henne om de rödgrönas utrikespolitiska program.
Efter sändningen medgav Mona Sahlin att de rödgrönas utrikespolitiska program borde utformats tydligare:
- Tittar man på meningarna i programmet är jag den första att medge att det borde uttryckts mer tydligt.
Anna Hedenmo och Mats Knutson visade i utfrågningen upp ett avsnitt ut de rödgrönas utrikespolitiska program där det bland annat stod att man kräver att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför det egna landets gränser. På frågan om inte USA:s närvaro i vissa regioner, som exempelvis Koreahalvön, var bra svarade Sahlin:
- Självklart finns det länder där det är bra att USA finns kvar, och då ska de vara där. Läser man hela avsnittet förstår man att det främst handlar om kärnvapennedrustning. Det är inte ett angrepp på USA, sade Sahlin.

Irriterad Sahlin

Anna Hedenmo frågade då Sahlin varför det inte står det som de rödgröna menar i det utrikespolitiska programmet. En något irriterad Sahlin svarade:
- Jag förklarar ju nu lugnt och sansat vad vi menar.
Mats Knutson frågade om Vänsterpartiet haft stort inflytande när programmet skrevs svarade hon:
- Nej, inte mer än något annat parti.

"Uppfattade inte frågan så"

Efter utfrågningen i SVT stannade Mona Sahlin kvar för att svara på frågor från media. På frågan om Vänsterpartiet skickat det utrikespolitiska programmet i en mer kommunistisk riktning svarade Sahlin:
- Så uppfattade jag verkligen inte frågan. Det var en slarvig formulering. Jag, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har tillsammans utformat politiken på en mängd områden. I alla områden syns alla partier och det är det som är meningen med ett trepartisamarbete, svarade Sahlin som dock medgav att programmet innehöll olyckliga formuleringar.
- Om man tittar på meningarna i programmet är jag den första att medge att det borde uttryckts mer tydligt, men det har vi ju också gjort sedan det här programmet skrevs för åtta månader sedan, sade Sahlin.
Till Expressens David Baas sade Mona Sahlin att hon tyckte att utfrågningen gick bra.
- Jag tycker det gick bra och framförallt tror jag att väljarna tyckte att det var bra. Oavsett om dom gillade svaren eller inte var det tydligt vart jag som socialdemokrat står och var vi rödgröna står. På frågan om vilken fråga som var tuffast svarade Sahlin:
- Jag tycker ingen fråga var tuff, jag tyckte de var relevanta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag