Mona Sahlin talade under torsdagen i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström
Mona Sahlin talade under torsdagen i Almedalen.  Foto: Cornelia Nordström

Mona Sahlin: Vi går mot ett ödesval i höst

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin pratade mycket om värderingar i sitt tal i Almedalen och kallade höstens val för ett ödesval.
- Sverige behöver inte ökade klyftor. Om tio år kommer vi att blicka tillbaka på detta val som valet då den svenska välfärden antingen offrades eller utvecklades, sade hon.
Sahlin valde inledningsvis att prata om grundläggande värderingar och ideologi.
- Det här valet handlar inte om en enskild skattesänkning eller ett enskilt bidrag. Det handlar om solidaritet och omtanke, och om hur vi ska skapa ett samhälle där de värderingarna får plats. I min dröm, min vision och mitt mål är Sverige ett möjligheternas land.

Fler ska kunna göra klassresor

Jag vill se Sverige i full sysselsättning, där det är viktigare vad du vill i framtiden än var du kommer i från. Jag vill se ett Sverige där fler kan göra klassresor, där livsvalet inte begränsas av bakgrund eller kön, sade hon och fortsatte:
- Det handlar i grunden om vänlighet, respekt och omtanke. Vi bryr oss inte bara om oss och de våra, vi bryr oss om varandra. Det är inte för att jag är snäll som jag tycker det här, utan för att det är modernt och smart. Majoriteten av befolkningen får tillbaka mer än de betalar in i skatt, och det tycker jag är häftigt, sade hon.

"Barnen ska inte straffas"

Tidigare under dagen presenterade Socialdemokraterna ett förslag som innebär att alla barn ska ha rätt till 30 timmars förskola i veckan.
- Barn ska inte straffas för att mamma eller pappa har blivit av med jobbet, och syskon ska inte bli av med sina kompisar för att de fått småsyskon. Vi vill också ha mer personal till förskolorna och bättre öppettider. Förskolorna ska vara öppna när föräldrarna arbetar, det om något är en arbetslinje och en investering i välfärden.
Mona Sahlin kritiserade också regeringens sjukvårdspolitik.

Sjukhusen är till salu

- Med några pennstreck i regeringskansliet raderades kungstanken i svensk sjukvård. Denna kungstanke är " Av var och en av förmåga till var och en av behov". Nu är våra svenska universitetssjukhus till salu, och regeringen har invårt en gräddfil i vården, ett vip-rum där de som har pengar kan gå före kön. År 2010 har vi cancersjuka som måste söka socialbidrag. Vi vill ta bort stupstocken i vården, för svårt sjuka människor blir inte friskare för att de är fattigare, sade Sahlin och avslutade talet med att blicka framåt mot valet i höst.
- Nu är det 73 dagar kvar till valet och skiljelinjerna är mycket tydliga. Jag kan inte vänta på att byta färdriktning och få en ny rödgrön regering som tillvaratar hela svenska folkets intressen. Den regeringen vill jag gärna leda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag