Mona Sahlin och de andra S-topparna samlades för krismöte. Foto: Stefan Forsell
Mona Sahlin och de andra S-topparna samlades för krismöte. Foto: Stefan Forsell

Mona Sahlin i krismöte i högkvarteret

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas toppnamn samlades för ett krismöte i S-högkvarteret på Sveavägen.
Där togs beslutet att inrätta en speciell krisgrupp.
- Det känns uruselt, säger Ylva Johansson om valresultatet innan mötet.
Det varinga glada miner när Socialdemokraternas verkställande utskott samlades för krismöte. Ingen har någon vidare lust att prata med medierna som har samlats utanför Sveavägen 68.
Efter mötet kommer beskedet att Socialdemokraterna har tilsatt en särskild krisgrupp som ska undersöka vad som gått fel och dra konsekvenser av det. Ett förslag till riktlinjer för gruppen ska en extrainkallad partistyrelse ta ställning till på onsdag.
Mona Sahlin anlände strax för klockan nio. På frågan om hon kan sitta kvar som partiledare svarar hon till TT:
- Ja visst. Partiledare är man i både med- och motgång.
Ska ni diskutera den frågan i verkställande utskottets möte?
- Vi ska diskutera valresultatet och kaoset i riksdagen.
"Det känns uruselt", säger Ylva Johansson om valresultatet. Foto: Stefan ForsellPå frågan hur hon mår säger hon:
- Trött, jag har knappt fått i mig i mitt kaffe, säger Sahlin.
Därefter gick hon in till krismötet tillsammans med bland andra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och riksdagsledamoten Ylva Johansson.

Östros kommenterar

På väg in till mötet med socialdemokraternas verkställande utskott på måndagsmorgonen kommenterar partiets ekonomiske talesperson Thomas Östros valresultatet:
- Det som är djupt allvarligt är att det inte finns en majoritet för en regering i Sverige och att det är ett oklart parlamentariskt läge.
- Vi har framför oss en period av diskussion och analys.
LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin sade så här:
- Det är något stort som har hänt i svensk politik i negativ mening. Vi måste ha en ordentlig diskussion om hur vi har lyckats nå medlemmar och sympatisörer.
Hon sade att det är svårt att så här tidigt ha en bild av vad som har orsakat tappet för partiet.
- Det samarbete som vi har gått in i med Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade starkt stöd. Det har gått väldigt bra att få fram ett tydligt valmanifest. Men kanske var det kort tid. Kanske var det för nytt, framför allt för socialdemokratins väljare att vi gick till val tillsammans med andra partier. Det kan vara ett skäl.
Ett annat kan, enligt Wanja Lundby-Wedin vara att vi har haft en politisk opposition som gjort allt för att sudda ut skillnaderna.

"Som en dimma över Sverige"

Marita Ulvskog kom också på väg in till mötet.
På frågan om hur det känns svarade hon:
- Som dimma över hela Sverige. Läget är allvarligt för Sverige.
Är det också allvarligt för socialdemokratin?
- Ja, det är klart att vi hade ju hoppats på att bli största parti och få regera, men fyra år framåt har vi en möjlighet att komma tillbaka.
Kan Mona Sahlin sitta kvar som partiledare?
- Just nu har vi en osäker situation och jag ser ingen nytta med att börja diskutera personfrågor och byta ut partiledare. Mona Sahlin har gjort ett jättebra jobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag