Moderaterna satsar på "samhällsbärarna"

Publicerad
Uppdaterad
"Samhällsbärarna" är måltavlan för statsminister Fredrik Reinfeldts nya skattepaket.
Skattesänkningarna gäller 6,1 miljoner svenskar, men ska främst gynna lärare, sjuksköterskor och andra TCO-grupper.
Men Reinfeldts paket kan också bli värt noll kronor i plånboken.
- Det är korrekt, säger statsministern.
Statsminister Fredrik Reinfeldt drog i gång valrörelsen på allvar genom att sommartala på Södermalm i Stockholm i går. Samtidigt presenterade han ett nytt stort skattepaket.
Förutom de fem miljarder i skattesänkningar som redan lovats till pensionärerna nästa år vill statsministern plussa på det med kanske ytterligare 15 miljarder under åren 2012- 2014.

200 för vårdbiträde

Detta riktar sig både till löntagare och ålderspensionärer - totalt 6,1 miljoner människor. För ett vårdbiträde handlar det om knappt 200 kronor medan en överläkare får sänkt skatt med över 600 kronor i månaden.
Förutom den extra satsningen på att sänka skatten för ålderspensionärer är en speciell måltavla för förslaget en grupp som Reinfeldt kallar "samhällsbärare". Det är breda TCO-grupper som lärare och sjuksköterskor.
- Det är långa utbildningar, ofta med studieskulder, som bör matchas med en politik som gör att man inte ska behöva betala statlig inkomstskatt i de här breda TCO-grupperna, säger Reinfeldt till Expressen.

Stor brasklapp

Dessa ska alltså gynnas av att gränsen för när staten tar ut inkomstskatt höjs från årsinkomsten 396000 till 412000 kronor.
Men samtidigt slänger Reinfeldt in en stor brasklapp. Försämras statens ekonomi är det ajöss till skattesänkningar. Först kommer ordning och reda i de offentliga finanserna och sedan välfärdsinsatser. Först på tredje plats kommer skattesänkningarna.

Kan bli noll kronor

I stället för 15 nya miljarder i skattesänkningar kan det alltså bli noll kronor.
- Det är korrekt. Det vi lovar skarpt är att sänka skatten för pensionärer, förbättra kärnan av välfärden. Resten gör vi beroende av den utveckling av de offentliga finanser som vi ser i våra prognoser. Det bygger på arbetslinjen och att ohälsotalen faktiskt sjunker, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag