Moderat förlorar uppdrag efter bloggkommentarer

Publicerad
Uppdaterad
En moderat kommunpolitiker har uttalat sig negativt i bloggkommentarer om homosexuella och deras rätt att adoptera.
Nu förlorar han sina uppdrag.
- Man ska kunna föra sig i tal och skrift på ett sätt som inte uppfattas som kränkande, säger Jimmy Baker, kretsordförande för Moderaterna i Botkyrka.
Moderaten har gjort flera kommentarsinlägg på en vänsterpartist blogg, där han uttrycker sig negativt om homosexuella och deras rätt att adoptera barn, uppger SR Ekot.
M-politikern ska bland annat ligga bakom följande kommentar:
“Bögarna ska inte få adoptera !! Eftersom de inte kan få barn själva måste väl naturen ha menat att de inte ska ha några heller. Ska det vara så svårt att förstå?”.

Öppet brev till Reinfeldt

Moderaten har haft flera förtroendeuppdrag, bland annat som nämndeman i en tingsrätt
På fredagen skrev vänsterpartisten ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt där han frågade hur länge moderaten ska få företräda partiet och döma i rättegångar. Senare på dagen meddelade Moderaterna att partimedlemmen förlorar sina uppdrag och att han har avsagt sig sitt uppdrag som nämndeman.
– Han har tagit konsekvenserna av det här, säger Jimmy Baker, kretsordförande för Moderaterna i Botkyrka.

"Klantigt och dumt"

Enligt Jimmy Baker har moderaten medgivit att han skrivit flera kommentarer på bloggen. Partiet anser att en del av innehållet är olämpligt.
– Vi tycker att det är klantigt och dumt, även om han har gjort det i egenskap av privatperson. Moderaterna står inte för det här. Det är en sak att man tycker att samkönade inte ska kunna adoptera, och en annan hur man uttrycker det.
Expressen.se har sökt moderaten, som dock avböjer att kommentera saken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag