Vänsterledaren vill lagstifta om delad föräldraförsäkring. Och han vet hur det ska lösas i praktiken: "Jag var hemma åtta månader med varje barn. Min dåvarande fru använde bröstpump och det går i dag också", säger Lars Ohly. Foto: Roger Vikström
Vänsterledaren vill lagstifta om delad föräldraförsäkring. Och han vet hur det ska lösas i praktiken: "Jag var hemma åtta månader med varje barn. Min dåvarande fru använde bröstpump och det går i dag också", säger Lars Ohly. Foto: Roger Vikström

"Min dåvarande fru använde bröstpump och det går i dag också"

Publicerad
Uppdaterad
Tvärtemot sina rödgröna allierade vill Lars Ohly (V) lagstifta om tvådelad föräldraförsäkring.
Till mammor som vill fortsätta ge barnen bröstmjölk säger partiledaren - bröstpump!
- Det är nog bara en tidsfråga innan han genomför en bröstpumpslag, säger socialminister Göran Hägglund.
Hur bra var Lars Ohly i SVT:s utfrågning i går ?Lars Ohly gick hem hos kvinnorna
Det var en självsäker Lars Ohly som i går lämnade SVT:s studio efter partiledarutfrågningen. "Tufft, hårt och kul", sammanfattar han timmen.
- Jag fick prata om det jag tyckte är viktigast, säger Lars Ohly.
Men utfrågningen blottade också flera sprickor i det rödgröna samarbetet. Som att partierna inte har pratat ihop sig om kriminalpolitiken eller föräldraförsäkringen. Lars Ohly har heller inget svar på när väljarna kan vänta sig en gemensam hållning från de rödgröna i de frågorna. Eller om fler skattehöjningar är att vänta:
- Ingen ansvarsfull regering kan utesluta att använda skatter för att bygga välfärd om det behövs, säger Lars Ohly.
- Om Fredrik Reinfeldt säger det, så menar jag att han ljuger. Och vi vill inte ljuga för väljarna.
Däremot är Lars Ohly betydligt mer konkret i hur en lagstiftning om delad föräldraförsäkring skulle kunna fungera i praktiken:
- Jag var hemma åtta månader med varje barn. Min dåvarande fru använde bröstpump och det går i dag också, är Lars Ohlys förslag.

Hägglund rasar

Utspelet får socialminister Göran Hägglund (KD) att gå i taket:
- Är det Ohly som ska bestämma, eller är det familjerna själva som ska bestämma om föräldraförsäkringen? Jag tycker han träder över en gräns där han som politiker inte ska vara överhuvudtaget, säger han till Expressen.
Vänsterledaren medger att tipset kom spontant. Men han står fortfarande fast vid att amning inte ska komma i vägen för delad föräldraledighet:
- Det finns ingen anledning att tro att man inte skulle klara sig på modersmjölksersättning eller välling under större delen, säger Lars Ohly.
Partiledaren tror inte på att föräldraförsäkringen kan delas rakt av i ett steg, utan att det måste ske på sikt.
- Men man kan inte i längden ha en föräldraförsäkring som håller oss fast vid gamla normer.

Bättre än Mona Sahlin

Trots utspelet är Lars Ohly den partiledare som har fått högst betyg bland kvinnor. Ett glädjebesked för vänsterledaren:
- Vi är ett feministiskt parti, och då kan det inte vara dåligt att få ett bra betyg av kvinnor.
Bland de rödgröna anhängarna är åsikten att han lyckades bättre än Mona Sahlin i studion:
- Oj, jag tyckte hon var bra, säger Lars Ohly.
Lars Ohly är segerviss, men säger att de rödgröna ännu inte har öronmärkt några ministerposter.
- Jag utesluter inget, utom statsministerposten.
Carl Bildt har utryckt att det vore en provokation att släppa in dig och Vänsterpartiet i utrikespolitiken?
- Provokationen är ju i dag att vi har Carl Bildt, som ju är misstänkt för folkrättsbrott, på utrikesministerposten. Det är den verkliga provokationen, säger Lars Ohly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag