DEBATTERADE. I gårdagens "Agenda" diskuterade utbildningsminister Jan Björklund och Miljöpartiets Maria Wetterstrand skolpolitiken. Foto: Roger Vikström
DEBATTERADE. I gårdagens "Agenda" diskuterade utbildningsminister Jan Björklund och Miljöpartiets Maria Wetterstrand skolpolitiken. Foto: Roger Vikström

Miljöpartiet siktar på Björklunds jobb

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiet vill ha Jan Björklunds jobb.
Det tror Folkpartiledaren själv - som misstänker att de har siktat in sig på posten som utbildningsminister.
- Det är fullt tänkbart att Socialdemokraterna har släppt utbildningsfrågan, säger han.
I går möttes utbildningsminister Jan Björklund och MP-språkröret Maria Wetterstrand i en debatt om skolan i SVT:s "Agenda". Bakgrunden är att Wetterstrand i torsdags utmanade FP-ledaren på skoldebatt i sitt sommartal på Stockholms universitet.
Så varför har hon plötsligt siktat in sig på skolpolitiken? Jan Björklund har en teori: Miljöpartiet vill ta över hans departement efter valet - och sätta en miljöpartist på hans stol.

"Vill undvika skolfrågan"

Något som stöder hans tes är att Socialdemokraterna inte har någon självklar kandidat till posten som utbildningsminister. Den som borde vara given, deras skolpolitiske talesman Marie Granlund, syns inte mycket i debatten.
- Det är fullt tänkbart att Socialdemokraterna har släppt utbildningsfrågan, och låter Miljöpartiet eller Vänsterpartiet ta över posten som utbildningsminister, sa Jan Björklund efter debatten.
- Socialdemokraterna vill undvika skolfrågan i valrörelsen, därför att de vet att deras linje är impopulär, fortsatte FP-ledaren.
När Expressen räknar upp namn inom Miljöpartiet som skulle kunna vara aktuella som utbildningsminister om de rödgröna vinner valet - Mikaela Valtersson, Per Bolund och Mats Pertoft - nickar Björklund instämmande.
- Det kan absolut vara någon av dem, säger han.
Maria Wetterstrand vill inte spekulera kring vilka ministerposter de siktar på. Men det märks att samtalsämnet om en miljöpartist som utbildningsminister är bekant.

Duckar frågorna

- Har du tipsat honom?, säger hon skrattande när hon får frågan och tittar på sin pressekreterare.
Sedan väljer hon att undvika frågorna till varje pris.
Siktar ni på utbildningsdepartementet?
- Vi gör inga uttalande om det före valet.
Vill ni inte sitta i utbildningsdepartementet?
- Jag tänker inte svara varken bu eller bä på den frågan.
Har ni folk i partiet som skulle passa bra som utbildningsminister?
- Självklart, vi har massa kompetenta människor.
Som vem då?
- Tänker jag inte gå in på. Du får inget svar på den frågan, säger Maria Wetterstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag