HOPPAR AV EFTER VALET. Maud Olofsson slutar snart som partiledare. "Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en centerpartist till Expressen. Foto: Olle Wande
HOPPAR AV EFTER VALET. Maud Olofsson slutar snart som partiledare. "Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en centerpartist till Expressen. Foto: Olle Wande

Maud Olofsson uppges avgå efter valet

Publicerad
Uppdaterad
Maud Olofsson avgår efter valet - oavsett om alliansen vinner eller inte. Det uppger centralt placerade källor i Centerpartiet för Expressen i natt.
- Det har börjat pratas om en efterträdare, säger en centerpartist.
I mars 2001 blev Maud Olofsson partiledare för Centern och är därmed den partiledare i riksdagen som har suttit längst på sin post. Men frågan är hur länge till hon kommer sitta kvar. Källor i Centerpartiet berättar för Expressen att det nu inom partiet pratas om att hon kommer att avgå efter valet.
- Det har börjat pratas om en efterträdare och när partiet börjar prata om det så stämmer det nog, säger en Centerpartist till Expressen.

Svårt ha kvar posten

Orsaken ska bland annat vara att hon får svårt att hålla kvar posten som vice statsminister efter valet.
- Eftersom vi inte kommer bli det näst största partiet i alliansen efter valet, om vi inte rycker upp det här i sista sekunden, så kommer hon inte bli vice statsminister. Maud är prestigefull och kommer inte vilja kliva tillbaka, säger en uppgiftslämnare inom partiet.

Lämpligt tillfälle

Centern ska ha partistämma 2011, vilket vissa i partiet tror blir ett lämpligt tillfälle för Maud Olofsson att avgå.
- Stämman efter det är 2013, vilket är året innan nästa val, och då blir tiden för knapp för en ny partiledare, säger en centerpartist.
Christian Ekström, konsult på PR-byrån Grayling, tycker att det låter rimligt att de diskussionerna nu har uppstått i Centerpartiet.
- Jag har också hört det och jag är inte förvånad. Jag tycker hon har tappat lite energi den senaste tiden. Hon vill vinna omvalet, sedan är hon nog rätt nöjd, säger han.

"Väldigt påfrestande"

Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet, tycker inte det är så märkligt om Maud Olofsson skulle avgå efter valet.
- Det är väldigt påfrestande att vara partiledare i dag och man klarar det inte lika länge som förr. Tio år är en ganska vanlig tid som partiledare. Både Göran Persson och Lars Leijonborg satt i ungefär tio år, säger hon.

"Rena spekulationer"

Men från Centerpartiet slår man ifrån sig uppgifterna och poängterar att Maud Olofsson inte har några som helst planer på att avgå efter valet.
- Det låter som rena spekulationer. Den frågan är inte aktuell. När Maud Olofsson ska avgå avgör hon själv och partiet. Och i dag har hon ett väldigt starkt förtroende inom partiet, säger Anders Flanking, partisekreterare i Centerpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag