Foto: SVT
 Foto: SVT

Maud Olofsson frågades ut direkt

Publicerad
Uppdaterad
I DN/Synnovates senaste väljarmätning leder den borgerliga alliansen över det rödgröna blocket. Men Centerpartiet står stilla. I SVT:s Nyhetsmorgons utfrågning av Maud Olofsson fick hon frågan om centerns dåliga väljarstöd beror på henne.
- Det är inte jag som ska svara på det, sa hon.
Efter en mjukstart då Maud Olofsson pratade om Anna Bergendahls nederlag i Eurovison, kom de hårda frågorna.
Vad är Centerpartiets två stora frågor inför valet?
- Jobben, vi måste stödja små och medelstora företag så att de kan växa och anställda. Och Klimatfrågan. Den är inte över efter Köpenhamnsmötet. Problemen kvarstår, säger Maud Olofsson.
Trots att den borgerliga alliansen profilerat sig hårt med sin "jobblinje" så är 9 procent arbetslöa.
- Ja men sysselsättningen är större i dag. Vi har återfört hundratusen som tidigare var utanför arbetsmarknaden, säger Maud Olofsson.
De nio procent som står utan jobb. Vad ska hända med dem då?
Man måste utbilda sig mer. Det gäller även de som är 55 plus och står utan jobb, menar Maud Olofsson. Centerpartiet vill införa ett statligt finansierat utbildningsstöd för den som vill bättra på sin kompetens genom att studera.
Centern har tappat mycket av sin miljöpolitik till inte minst Miljöpartiet. Har man förlorat sin profil?
- Nja…Originalet är alltid bäst, säger Maud Olofsson.
DN/Synovates senaste mätning visar att den borgerliga alliansen har gått om det rödgröna blocken, men Centerpartiet står still runt 4,5 procent av väljarnas sympatier. Varför?
- Vi måste bli bättre på att tala om vad vi har gjort. Allt det jag har lovat att jag skulle genomföra under mandatperioden har jag också genomfört, säger Maud Olofsson.
Kan det vara hennes fel, i egenskap av partiledare, att väljarsiffrorna fortfarande ligger så lågt?
- Det är inte jag som ska svara på det, säger Maud Olofsson.- Det är inte jag som ska svara på det, säger Maud Olofsson.

Hundrastning hett

Först när tittarna fick ställa frågor hettade det till lite. "Barbro" undrade om Maud Olofsson fortfarande menade att det så kallade RUT-avdraget borde omfatta att gå ut med hunden.
Ska hundrastning skattesubventioneras samtidigt som det finns tusentals äldre människor som inte har möjlighet att få komma ut? undrade "Barbro".
Maud Olofsson svarade inte direkt på frågan, men stod på sig.
- Jag vet att det finns många äldre som har hund som enda sällskap och behöver hjälp med att någon går ut med den, svarade hon.

Svar på tal

Sjukpensionären Britt, med en nettoinkomst långt under 10 000 i månaden undrade hur hon skulle klara av att överhuvudtaget leva.
- Nej det går ju inte, man kan ju inte trolla med knäna, säger Maud Olofsson, men något tips till hur Britt ska kunna överleva lämnade hon inte. Det hade däremot Britt:
- Vi kan byta lön du och jag ett tag så får du känna på hur det är.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag