Tiotusentals personer har samlats på Sergels torg för att demonstrera mot att SD har kommit in i riksdagen. Foto: Anna-Lena Mattsson
Tiotusentals personer har samlats på Sergels torg för att demonstrera mot att SD har kommit in i riksdagen. Foto: Anna-Lena Mattsson

Massmanifestation mot rasism i Stockholm

Publicerad
Uppdaterad
Tusentals personer samlades på Sergels torg i kväll för att demonstrera mot att SD har kommit in i riksdagen.
De höll i affischer med överkorsade hakkors och ropade "Stoppa rasismen".
- Vi är här för att visa att vi inte stöttar rasism, sade Felicia Margineanu som startade uppropet.
Demonstrationen var arrangerad av 17-åriga Felicia Margineanu från Sollentuna, som känner besvikelse över att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen. Efter gårdagens val lade hon in en uppmaning på Facebook om att demonstrera sitt missnöje. Över 5 000 personer anmälde sitt intresse – och minst lika många slöt upp på Sergels torg i kväll.

"Vill sprida glädje"

När demonstrationen började vid 18-tiden var torget helt fullsatt.
– Vi är här för att visa att vi inte stöttar rasism. Jag vill att vi samlas för att sprida glädje och visa att vi bryr oss, sade Felicia Margineanu enligt TT.
Demonstranterna höll i plancher med slagorden "Inga rasister i riksdagen", "Stoppa utvisningar av asylsökande", "Nej till SD", "Ja till demokrati", samt affischer med överkorsade hakkors och orden "Mångfald över enfald".

"Visa min besvikelse"

Emma Reimfeldt, 31 år, var en av alla tusentals som kom till torget.
– Jag är här för att visa mitt stöd och min besvikelse över valresultatet, sade hon.
På torget ekade talkörer som exempelvis "Inga rasister i våran riksdag".
När demonstrationen, som hade tillstånd till klockan 19, skulle avslutades började tusentals att gå längs Drottninggatan mot riksdagen, men polisen hindrade demonstranter från att gå dit. Tåget drog då vidare genom bland annat Gamla stan innan det upplöstes. Allting gick lugnt till väga och utan några rapporter om bråk, enligt polisen.
Demonstrationen har arrangerats av 17-åriga Felicia Margineanu från Sollentuna, som känner besvikelse över att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen Foto: Anna-Lena Mattsson


Här går demonstranterna till riksdagen. Obs! Extern länk.
Här demonstrerar de vid Sergels torg. Obs! Extern länk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag