Massiv kritik mot Schymans sedelbål

Gudrun Schyman (FI) eldade upp 100 000 kronor för att skapa debatt om löneskillnaden i samhället. Hon har mest väckt raseri mot sig själv och FI. 

- Jag blir chockad. Det gäller att vara smartare än så, säger Marika Markovits direktor på Stockholms Stadsmission till Expressen.se

PR-tricket genomfördes i Almedalen på tisdagsmorgonen. Två reklamare från Malmö hade skänkt 100 000 kronor till FI just i syfte att de skulle brännas.

 Summan sägs av partiet vara samma som män tjänar mer än kvinnor varje minut.

 Tilltaget har skapat betyligt mer debatt kring tilltaget än kring sakfrågan.

 – Pengarna behövs verkligen för andra angelägna uppgifter, bloggar före detta åklagaren Sven-Erik Alhem om sedelbränningen.

Arga läsarkommentarer

 På Expressen.se uttycker läsarna ilska och avsky:

"Cynism och ett vidrigt förakt mot de som inga pengar har", skriver "Zepie".

 Många tar också upp att pengarna kunde använts bättre

 "Jag hade gärna tagit emot en femhundring. Har 250 kvar att leva på till den 19 juli", skriver "sjukpensionär-45".

Stadsmissionen kritiserar

 Att det funnits bättre sätt att använda pengarna håller Marika Markovits på Stadsmissionen med om.

 Hon tror inte alls på FI:s metod att skapa debatt.

 – Jämställdhet är en otroligt viktig fråga. Men om man vill driva den på ett sätt som väcker irritation, frustration och skadar sin trovärdighet då vinner man inte mycket.

 Kvinnor tjänar mindre än män men enligt undersökningar som Marika Markovits tagit del av skänker de mer pengar än män också - något för FI att tänka på.

 – Att vara generös med det man har mer av än andra är att vara en bra förebild. Pengar ska göra nytta.

"Det var lyckat"

 Hos FI är man nöjda med sitt utspel.

 – Det var lyckat. Vi har väntat oss att folk skulle bli provocerade. Men den upprördheten tror jag kommer svänga om när man tittar på att det är samma summa som kvinnor i Sverige förlorar varje minut, säger Veronica Svärd kontaktperson hos FI.

 Partiet är medvetna om riskerna i att kommunicera med väljarna på det här sättet men anser sig inte ha något val. FI kan inte tävla med riksdagspartiernas valbudget.

 – Det har så klart inte varit lätt men efter långa diskussioner valde vi att göra så här. Vi ville ha en stor debatt och det har vi fått, säger Veronica Svärd.