Marie Söderqvist: Mona Sahlin blir som Bagdad Bob och förnekar sanningen

Publicerad
Uppdaterad
Politiskt intresserade människor brukar sucka över att svenska valrörelser bara handlar om inrikespolitik, och aldrig blickar ut över världen. Men det här valet har faktiskt bjudit på en del utrikespolitik, och det kan man tacka Lars Ohly för.
Hans hårdnackade motstånd mot den svenska insatsen i Afghanistan och mot allt USA gör i alla länder har satt Sahlin i en svår situation, där hon likt en beskyddande tonårsmamma får spela ner betydelsen av sin samarbetspartners åsikter.
När tittarna fick se vilka ord som hade använts mest i ett så kallat ordmoln. Det var intressant, inte minst för att nästan samma ord dök upp i båda molnen.
Både Sahlin och Reinfeldt kan tala lite för mycket politikerspråk ibland. Ordet "etableringslots" säger antagligen mest ingenting för tv-tittarna, hur bra den reformen än är.

När Sahlin hävdar att skattelättnaderna för vanliga löntagare inte lett till ett enda jobb blir hon lite som en Bagdad Bob, som förnekar sanningen mot bättre vetande. Att säga tvärtemot ledande ekonomer och forskningsinstitut tyder antingen på stor politisk insikt eller på lätt desperation.
Reinfeldt var föredömligt tydlig mot slutet med att Sverige behöver en majoritetsregering.
Förutom att Sverigedemokraterna har en massa obehagliga åsikter riskerar Sverige att bli väldigt svårt att styra effektivt, om de blir vågmästare. Som siffrorna ser ut nu är det tydligt: en alliansröst är det säkraste sättet att hålla Sverigedemokraterna utanför makten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag