Ulrika Messing. Foto: Leif Gustavsson
Ulrika Messing. Foto: Leif Gustavsson

Man trakasserade Messing - nu deltar han i valrörelsen

Publicerad
Uppdaterad
Mannen trakasserade förra statsrådet Ulrica Messing (S) och hotade henne till livet.
Nu deltar han i valrörelsen för Socialdemokraterna i Gävle.
- Alla partimedlemmar kan valarbeta, säger arbetarekommunens ordförande Peter Hasch till Gefle Dagblad.
Ulrica Messing var socialdemokratiskt statsråd mellan 1996 och 2006.
Hon blev hotad av mannen i flera år. Till exempel skickade mannen e-mejl där han skrev att han skulle förstöra Messings och hennes familjs liv.
”Om jag kunde ge (S)äpo order att gripa dig på gatan, kroppsvisitera dig och sedan i ett par timmar hota dig så skulle jag göra det. Om jag som läkare kunde neka dina barn sjukvård medveten om att detta kostade dem livet så skulle jag göra det.”, skrev han i ett mejl.

Besöksförbud

2001 fick mannen ett årslångt besöksförbud, sedan han konfronterat Messing när hon var och handlade tillsammans med sina barn.
Under valrörelsen 2002 kom mannen till Socialdemokraternas valstuga, när Messing var på besök. Då hade han med sig löpsedlar från kvällstidningarna som skrev om hoten. Vid det laget hade statsrådet livvaktsskydd, men besöksförbudet var upphävt i förtid.

Medlem i partiet

I december samma år dömdes mannen till 13 000 kronor i dagsböter för olaga hot.
Nu ska mannen, enligt uppgift till Gävle Dagblad, valarbeta för Socialdemokraterna och finnas på plats i partiets valstuga i Gävle.
Enligt arbetarekommunens ordförande Peter Hasch är mannen medlem i partiet, och kan därmed valarbeta. Han ser inga problem med att mannen representerar partiet i valrörelsen.
– Inget problem som jag vill diskutera i media i alla fall, säger Peter Hasch till Gefle Dagblad.
Expressen.se har sökt Ulrica Messing för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag