Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

M vill stoppa SD i utskotten

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna vill stoppa Sverigedemokraterna från att få platser i riksdagens utskott, enligt vad TT erfar.
Allianspartierna uppges dock inte vara överens i frågan.
Allianspartierna är inte överens om hur man ska förhålla sig till antalet utskottsplatser i riksdagen och om Sverigedemokraterna ska få plats i utskotten, enligt vad TT erfar.

Hårda ord från Hamilton

Moderaterna vill gå tillbaka till 15 platser, enligt nyhetsbyråns källor.
Folkpartiet däremot anser att man ska behålla nuvarande 17 platser, vilket skulle ge SD plats i utskotten.
- Det är bättre att ha dem inne i tältet och pissa ut än att de är utanför och pissar in, säger folkpartisten Carl B Hamilton till TT.
- Skulle de inte få några utskottsplatser så skulle de utnyttja det och spela martyrer. Det är oklokt att ge dem den chansen, säger Hamilton.

"Ett första mått"

Statsvetaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet säger att utskottsfrågan blir ett av de första politiska besluten i offentlighet beträffande SD.
- Det blir ett första mått hur partierna de facto tänker agera mot SD eller inte, säger han till Expressen.se.
Moderaterna är förtegna om uppgifterna.
- Vi har inga kommentarer just nu och kan därför varken bekräfta eller dementera uppgifterna, säger Carl Johan Swanson, presschef hos Moderaterna.
Beslut om antalet utskottsplatser tas den 6 oktober när riksdagens nya valberedning träffas.
Frågan avgörs utifrån ett majoritetsbeslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag