"Loppet kört för alliansen"

Publicerad
Kontrollräkningen av de så kallade onsdagsrösterna pågick hela natten till torsdagen, men alliansens dröm om egen riksdagsmajoritet hade redan gått i kras.
Det fattas fortfarande två mandat till de 175 som hade krävts för att slippa kompromissa med oppositionen eller Sverigedemokraterna.
- Loppet är kört för alliansen, säger matematikprofessor Svante Linusson på KTH till TT tidigt på torsdagsmorgonen.
Då hade rösterna i 6 027 av 6 063 valdistrikt kontrollräknats. Kvar att rapportera var Stockholms kommun och Stockholms län, men någon dramatisk förändring av valresultatet väntades inte när rösträkningen var klar.

Preliminära siffror

Onsdagsrösterna – utlands- och sena förtidsröster – kunde ha rubbat den preliminära maktbalansen och det var nära. Folkpartiet hade behövt 19 röster till i Göteborg för att överta ett fast mandat som Socialdemokraterna (S) fick i valkretsen efter valnatten, och i Värmland fattades det sju röster för att FP skulle överta ett fast S-mandat. Därutöver hade Kristdemokraterna behövt 791 röster på nationell nivå, enligt de preliminära siffrorna, säger Svante Linusson.

Trolig överklagan

Med så knappt utslag som i Göteborg och Värmland är det troligt att resultatet överklagas. Länsstyrelsens beslut, bland annat om röster som förklarats ogiltiga, kan överklagas till Valprövningsnämnden. Nämnden kan ta fram till någon gång i november på sig för beslut.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag