Littorin avgår: Mina barn är värda mer än mitt jobb

Publicerad
Uppdaterad
Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin avgår.
Med gråten i halsen berättade han om skälet till avgången vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.
- För mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat, säger Littorin.
Så sent som i måndags kväll på webb-tv-programmet "Raka svar med Niklas", som sänds på Expressen.se, berättade Littorin att han har världens roligaste jobb och att han gärna fortsätter vara arbetsmarknadsminister.
Men på onsdagsmorgonen kom ett helt annat besked: Littorin avgår.
–Jag har precis meddelat statsminister att jag entledigat mig från min tjänst som arbetsmarknadsminister, säger Littorin.

Tvisterna fortsätter

Skälet bakom avgången är den senaste tidens uppmärksamhet runt Littorins privatliv - hans skilsmässa, tvist med ex-hustrun och förhållandet med Evin Khaffaf, 26, pressekreterare hos Moderaterna.
–När det nu är klart att tvisterna med min förra fru fortsätter, står det klart att jag inte orkar, säger Littorin.
–Mina barn och min fästmö är inte offentliga personer. De har rätt till sitt privatliv.
–Jag klarar inte längre av att läsa att jag är en dålig pappa.
–Jag har nått min gräns. Jag är inte längre beredd att betala det här priset – för mina barns skull, för min skull och för min fästmös skull.

Svarade inte på frågor

Littorin vädjade under presskonferensen att man måste få vara människa inom politiken.
–Jag är jag utan övermänskliga krafter, säger Littorin.
–Vill man hitta stålmänniskor i politiken får man nog titta någon annanstans.
Littorin lämnade presskonferensen utan att vilja svara på några frågor.
Sedan lämnade Littorin presskonferensen.
–Jag hoppas ni förstår att jag inte tar några frågor, säger Littorin.

Förhandlingar i tingsrätten

För drygt fyra år sedan skilde sig Sven Otto Littorin från sin hustru Ann Zetterberg Littorin.
I april stämde ministern exfrun och begärde ensam vårdnad av ett av barnen. Han hävdade att hon inte var lämplig som vårdnadshavare, och att hon lät barnet umgås med en person som är dömd för ekonomisk brottslighet och nu utreds för nya brott. Mannen har tidigare haft en relation med exfrun.
I går träffades Sven Otto Littorin och hans exfru i rätten. De uppgav då att de ska försöka komma överens om en samförståndslösning i vårdnadstvisten.
Senast den 15 oktober ska parterna komma in med synpunkter på målets fortsatta handläggning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag