Foto: SVT
 Foto: SVT

Lars Ohly i partiledarutfrågning

Publicerad
Uppdaterad
Helt okej att förbjuda mobiltelefonanvändning bakom ratten. Det anser Lars Ohly. Men de stora frågorna är ändå välfärden och jobben, säger han vid SVT1:s partiledarutfrågning nu på morgonen.
- Det är en stor trafikfara. Ska man prata i telefon så får man köra åt sidan, svarar Lars Ohly på sin första fråga om mobiltelefonpratande ska förbjudas när man kör bil.
Men de två tunga välfrågorna som vänsterpartiet kommer att gå till val med är "välfärd utan vinstintresse" och jobben, enligt vänsterpartiets ordförande.
- Vi ska ha världens bästa välfärd, men utan vinstintresse. Det är inte meningen att våra skattepengar ska gå till vinster för börsnoterade företag som jobbar inom offentlig sektor, säger Lars Ohly.
De nya jobben kommer just inom den offentliga sektorn, om Lars Ohly får som han vill.
- Vi måste anställa fler inom offentlig sektor, men även se till att fler kan utbilda sig, säger han.

Behåller skattesänkningar

Den rödgröna alliansen kommer, enligt vad de aviserat, behålla 68 miljarder av de 71 miljarder i skattesänkningar som den borgerliga alliansen utfört under nuvarande mandatperiod. Lars Ohly vill ändå höja skatterna.
- Det finns ett utrymme fär förmögna och välbeställda att betala mer i skatt, säger Lars Ohly och tar sig själv som exempel.
- Jag har på min riksdagsledamotslön fått 3 000 kronor mer i handen varje månad med de borgerliga skattesänkningarna, säger han och fortsätter.
- Anser regeringen att det är synd om riksdagsledamöter?
Lars Ohly menar att han och de som tjänar som han och mer, gott kan få höjningar av inkomstskatten.


Sverige ut ur Afghanistan

Han är bekymrad över att det skett en omfördelning av skattemedel. De "välbemedlade" kan till exempel köpa sig förbi den offentliga sektorn, "som kanske inte alltid levererar den bästa vården, till exempel", säger Lars Ohly.
På frågan om de svenska trupperna i Afghanistan, där det råder delade meningar mellan de rödgröna partierna, säger Lars Ohly att man ska göra allt för att svensk militär ska tas tillbaka.
- Min linje är att vi snarast ska dra oss tillbaka. Den svenska insatsen i Afghaninstan ska avslutas. Och vi måste ha ett slutdatum, säger han.

Inget fel på marknadsekonomi

Rut-avdragen ska försvinna men även rot-avdragen ska tas bort, om Lars Ohly får som han vill. En tittare, Lennart Andersson i Eskilstuna, hade funderingar över detta. "Är det meningen att skjuta en hel bransch av småföretagare i sank?" undrade han. Tiotusentals kommer att bli arbetslösa om avdraget tas bort, menade Lennart Andersson.
- Vad är det för fel på marknadsekonomi? Varför ska vi subventionera en liten bit av tjänstesektorn. Vi ska behandla tjänstebranschen lika, svarade Lars Ohly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag