HÆR PRESSAS REINFELDT. Fredrik Reinfeldt frågades ut i SVT om fallet med den deltidssjukskrivne överläkaren Jörg Teichert som nu ska ställa upp på en presskonferens med Socialdemokraterna.
HÆR PRESSAS REINFELDT. Fredrik Reinfeldt frågades ut i SVT om fallet med den deltidssjukskrivne överläkaren Jörg Teichert – som nu ska ställa upp på en presskonferens med Socialdemokraterna.

Läkaren i SVT klar för Sahlin-kampanj

Publicerad
Uppdaterad
SVT gick Socialdemokraternas ärende i utfrågningen med statsminister Fredrik Reinfeldt.
Överläkaren Jörg Teicherts öde användes för att pressa Reinfeldt.
Samtidigt kallade Mona Sahlin till presskonferens i dag - med Jörg Teichert.
- Det är naturligtvis anmärkningsvärt, sa statsministern i natt till Expressen.
Kallelsen till Socialdemokraternas och Jörg Teicherts gemensamma presskonferens skickades ut klockan 19.54 i går kväll. Samtidigt tog statsminister Fredrik Reinfeldt plats i SVT:s studio för att frågas ut av Mats Knutson och Anna Hedenmo.
Socialdemokraterna skrev i sin kallelse som kom sex minuter innan sändningen började:
"I morgon fredag presenterar partiledare Mona Sahlin och Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson, Lex Jörg - ett förslag om förändringar i sjukförsäkring. Medverkar gör också överläkare Jörg Teichert, som efter att ha drabbats av en stroke inte längre kan arbeta heltid som läkare och som av Försäkringskassan blivit hänvisad att söka nytt jobb hos Samhall."

Pressades av utfrågarna

I början av utfrågningen fick Fredrik Reinfeldt flera frågor om a-kassan och sjukförsäkringarna och han pressades hårt av utfrågarna med hjälp av Jörg Teicherts fall.
- Jag känner inte till det enskilda fallet. Vi har inte helheten och vet inte hur bedömningarna ser ut, konstaterade Fredrik Reinfeldt efter sändning.
När Expressen i natt berättade för Reinfeldt att Socialdemokraterna hade skickat ut ett pressmeddelande om en presskonferens med Teichert reagerade han starkt:
- Om det stämmer så är det naturligtvis anmärkningsvärt att Socialdemokraterna känt till detta före svenska folket. Och jag får ställas inför detta. Det måste jag säga.
Överläkaren Jörg Teichert säger att han inte visste att hans fall skulle vara med i SVT-utfrågningen:
- Nej, det visste jag inte.
Du ska vara med på en presskonferens imorgon tillsammans med Mona Sahlin?
- Det vet jag inte.
Men det står ju i pressmeddelandet: Lex Jörg - medverkar gör också överläkare Jörg Teichert.
- Ja, det kan vara så, säger Jörg Teichert.

Bestämt sedan en vecka

Mona Sahlin ville igår kväll inte svara på Expressens frågor. Hennes presschef Anna Helsén säger:
- Det bestämdes för ungefär en vecka sedan att han skulle vara med. En tjänsteman hos oss som håller på med sjukförsäkringsfrågor hade kontakt med honom.
Kände ni till att han skulle vara med i SVT?
- Det kan jag säga att vi inte kände till, jag kände inte till det. Det hänger inte ihop på något sätt. Vi kan omöjligt lägga oss i SVT:s program.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag