Krav på skattehöjningar

Publicerad
Uppdaterad
Skatterna kan inte garantera välfärden ens med de höjningar som oppositionen diskuterar.
Det var Johan Lönnroth (V) och Anne-Marie Lindgren (S) överens om när välfärdens finansiering diskuterades vid Vänsterpartiets konferens i Borås.
Lönnroth hade tagit fram beräkningar som visar att skatteintäkterna år 2011 kommer att ligga långt under 2008 år nivå, även med det förslag på höjningar som oppositionen diskuterar. Det troliga är att de rödgröna enas kring ett förslag som ligger cirka 40 miljarder under.
Mona Sahlin säger nu: Vi vågar höja skatter. Men det är inte sant, enligt Lönnroth.
- Nej, det handlar om att sänka skatterna mindre än regeringen, säger han.

"Otillräckligt S-förslag"

Han får medhåll i den beskrivningen av Lindgren, som är utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja:
- S-förslaget är alldeles otillräckligt. Men det är djävligt mycket svårare att höja än att sänka skatter, säger hon.
- Vi måste våga säga vad det handlar om. Vi kan inte få kvalitet och tillgänglighet i vården om vi samtidigt pressar ner skatterna.
Enligt Lindgren räcker inte dagens skattetryck för att finansiera ens de åtagande som redan finns och ännu mindre de krav som ställs i framtiden.
- Vi har levt i två decennier med att privata alternativ är lösningen på finansieringsproblemen. Men det blev inte som vi tänkt oss. Vi har fått nya problem med att styra pengarna dit de behövs och vi har fått ett kostnadstryck uppåt, säger hon.
Lönnroth tror inte att enbart höjda skatter klarar välfärdens finansiering. Han efterlyser en debatt om vad vi framöver ska betala via skatten och vad som måste tas ur den egna plånboken.

Opererat knäet

Som exempel tar han sin egen nyligen gjorda knäoperation, på grund av mångårigt fotbollsspelande.
- Jag misstänker att ni som sitter här kommer att få betala själva, sade han.
Men det budskapet gick inte hem bland vänsterpartisterna.
V:s ekonomiska talesman Ulla Anderssons alternativ är:
- Vi måste tillsammans skapa en rörelse i samhället för att kunna ta ut det skatteuttag som behövs. Det kommer att ta tid och vi får ta det steg för steg. Men människor efterfrågar vård, skola och omsorg och är beredd att betala för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag