Kommunvalskandidat dömd för dödshot

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här på Solvalla travbana hotade Centerpolitikern en vakt till livet.
Foto: Joakim Berglund

En centerpartistisk kommunvalskandidat hotade döda en ordningsvakt på Solvalla. 

Nu döms hon till 20 000 kronor i dagsböter. 

Kvinnan nekar till brott. 

- Poliser och väktare har all makt i världen. De kan göra allt, säger hon.

Händelsen inträffade vid entrén till Elitloppet på Solvalla den 25 maj 2008. En ordningsvakt kroppsvisiterade och nekade en man inträde till travbanan. Enligt vakten blev kvinnan då aggressiv, petade på hans skyddsplåt och sade "Du ska få plikta med ditt liv". 

 Ordningsvakten uppfattade kvinnan som påtänd och "iskall". Han tog hotet på allvar och kontaktade polis. Vid gripandet sparkade och krängde kvinnan, och belades med handfängsel av poliserna.

"Plikta med era liv"

 Kvinnan nekar till brott och hävdar att hon inte var påverkad vid det aktuella tillfället. Hon ska ha mött upp sin sambo vid travbanan. När han kroppsvisiterades och nekades inträde sade hon "Ni vet inte vad ni har gjort. Ni ska få plikta med era liv". 

 Kvinnan hävdar att orden inte var menade som ett hot, utan att hon var rädd för hur sambon skulle reagera.

 – Jag var orolig för vad min sambo, som har ett stökigt förflutet, skulle kunna göra. Men vakten trodde att jag skulle döda honom – så var det inte, säger hon till Expressen.se.

5000 i skadestånd

 Nu har kvinnan tappat all tilltro till ordningsmakten.

 – Poliser och väktare har all makt i världen. De kan göra allt. Som en vanlig enkel människa har jag inget att säga till om. Jag anklagades för att ha varit full och allting. Det stämmer inte, säger hon.

 Tingsrätten anser det dock bevisat att kvinnan dödshotat ordningsvakten. Hon döms till 20 000 kronor i dagsböter för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Hon ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till vakten.

 Kvinnan kandiderar till fullmäktige i en kommun i Stockholmsområdet.