Sofie Jakobsson (KD) vill att Sverige i framtiden får statligt kontrollerade bordeller. Foto: AP och Kristdemokraterna
Sofie Jakobsson (KD) vill att Sverige i framtiden får statligt kontrollerade bordeller. Foto: AP och Kristdemokraterna

KD-politikern vill införa statliga bordeller

Publicerad
Uppdaterad
Kommunala eller statliga bordeller.
Det är den näst viktigaste frågan att driva igenom för Kristdemokraternas andranamn i Borgholm, Sofie Jakobsson (KD).
- Det kommer alltid att finnas folk som jobbar med det här och vi behöver ge dem en kontrollerad tillvaro, säger hon.
Vilka tre politiska frågor är de viktigaste för dig att driva? Den frågan fick kristdemokraternas andranamn på Borgholm i Valpejl.se:s enkät. Först och främst vill hon jobba för ett tryggare liv och för barn, ungdomar och andra vilsna människor. Den näst viktigast frågan att driva - kommunala eller på annat sätt statligt kontrollerade bordeller eller glädjehus.
- Det här är min personliga åsikt, inte min åsikt som kristdemokrat. Det vill jag understryka, säger Sofie Jakobsson.

"Om jag blev statsminister"

Men frågan lyder ju: Vilka tre politiska frågor är de viktigaste för dig att driva?
- Det blev ett missförstånd. Jag trodde att de menade mina personliga åsikter, om jag blev statsminister.
Varför behövs kommunala eller statliga bordeller?
- I den här typen av verksamhet, prostitution och trafficking, finns det väldigt mycket kriminalitet och droger. Det är otroligt många som drabbas. Man kan sätta till hur många poliser som helst men det skulle ändå inte hjälpa.
Hon fortsätter:
- Det kanske inte är världens bästa lösning men skulle man införa kommunala bordeller så skulle man säkert kunna komma till rätta med 70 procent av problemen. Det kommer alltid att finnas folk som vill jobba med det här och vi behöver ge dem en kontrollerad tillvaro.

"Handlar om människoliv"

Kan du förstå att det låter kontroversiellt i mångas öron?
-  Det här handlar om människoliv varje dag. Om det gällde en väg med många olyckor så skulle man ha byggt om vägen för länge sedan.
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), riksdagsledamot och är 1:e vice distriktsordförande i Kalmar län, delar inte sin partikamrats åsikt.
- Det här är ingenting som partiet står bakom. Vi tar mycket tydligt avstånd från det här. Det här är hennes personliga åsikt inte partiets, säger hon.
Hur ser ni på att hon framför den här åsikten så här i valtider?
- Det är väldigt olämpligt när man har en så pass hög position som andranamn på listan. Om det här var en så pass viktig fråga så borde hon ha tagit upp den partiinternt under de här åren.

Vill sänka åldersgräns

Sofie Jakobsson vill även sänka åldern för att köpa ut alkohol på Systembolaget från 20 år till 18 år.
Hur resonerar du där?
- En 18-åring i dag är inte vad en 18-åring var förr. En 18-åring i dag kan bestämma över hur ens liv ska se ut med studier. Du får ta körkort och om du begår ett mord så är du straffmyndig och kan hamna i fängelse. Du får dessutom gå på krogen och gifta dig, men inte köpa dig en flaska champagne eller vin till maten. Det är ju helt vansinnigt.
Du tror inte att en sänkt åldersgräns skulle innebära en ökad alkoholkonsumtion bland unga?
- Nej, och det är ju bättre att de handlar på Systembolaget än att de köper fulsprit. I dag är det lättare att få tag i andra droger men ungdomarna skulle nog föredra att dricka cider eller allkoläsk från Systembolaget i stället. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag