Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
 Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Kaos hotar efter riksdagsvalet

Publicerad
Uppdaterad
Ett mandat skiljer Sveriges riksdag från kaos efter valet.
Alliansen är på väg att tappa egen majoritet och hotet om Sverigedemokraterna som vågmästare skakade i natt de etablerade partierna.
Trenden är tydlig i de opinionsmätningar som presenteras i dag - alliansen tappar och de rödgröna ökar tack vare framgångar för Miljöpartiet. Scenariot spelar Sverigedemokraterna i händerna.
För en vecka sedan var det glada miner inom alliansen. Statsminister Fredrik Reinfeldt gick ut och firade på krogen med sina närmaste medarbetare efter framgångsrika tv-framträdanden och positiva opinionsmätningar.

Gick framåt kraftigt

Alliansen gick då framåt kraftigt i mätningarna och såg ut att avvärja hotet från Sverigedemokraterna med hjälp av stabil egen majoritet.
Efter veckans stora tv-debatter och framträdanden i SVT och TV4 har Fredrik Reinfeldt lämnat tv-husen direkt utan att vilja umgås med sina kollegor i alliansen. Hans nervositet har varit påtaglig.
Opinionsmätningarna som kom i natt visar att hans oro har varit befogad.
Dagens Nyheter presenterar en mätning från Synovate som avslutade i torsdags och visar att gapet mellan alliansen och de rödgröna har minskat med 2,5 procentenheter till 6,4. Sverigedemokraterna får 5,9 procent och är i den mätningen bara ett mandat från att bli vågmästare.
Att Sverigedemokraterna kommit närmare en maktposition beror på att gapet mellan blocken minskar.
Alliansen skulle få 175 mandat i riksdagen om ställningen håller i sig även över valdagen. De rödgröna skulle få 153 mandat och Sverigedemokraterna 21 platser i riksdagen.
- Avståndet är stort men med tanke på de våldsamma svängningarna i opinionen under mandatperioden är osvuret bäst, säger Henric Oscarsson, professor i statsvetenskap, till DN.
Samtidigt är Sverigedemokraternas siffror extremt osäkra. Andra mätningar har visat på ett stöd över sju procent men i en Sifomätning som presenteras i Svenska Dagbladet i dag får SD bara 3,8 procent och skulle därmed inte komma in i riksdagen.
- Att Sifo ligger lite lägre är inget nytt. Så har det varit genom hela valrörelsen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
- Om väljarna ger oss en vågmästarroll så är vi beredda att ta ansvar för Sverige, till skillnad från övriga partier som låser sig i spelteori och blocktaktik. Men vi kommer inte tumma på våra krav om en begränsad invandring.

"Det var på tiden"

Sifomätningen visar också att gapet mellan alliansen och de rödgröna minskar - det skiljer enligt SvD/Sifo bara 4,6 procentenheter mellan blocken.
- Vi har också sett andra mätningar där gapet minskar. Fortsätter den minskningstakten har vi en god chans att ta hem det här på söndag, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.
Miljöpartiet går också framåt kraftigt i mätningarna och har på nytt tagit rollen som de rödgrönas draglok. I Sifomätningen ökar MP med 2,6 till 9,7 procent och i DN/Synovate ökar Miljöpartiet med 1,4 procentenheter till 8,6.
- Ja det var på tiden tycker jag. Jag vill att vi ska få ett valresultat på över 10 procent och då måste vi sätta i gång och öka nu, säger Wetterstrand.
Statsminister Fredrik Reinfeldt i natt:
- Vi har förhoppningsvis ett fortsatt majoritetsstöd inom räckhåll.
Sifo och Synovates mätperioder skiljer sig åt. Sifomätningen gjorde under onsdag och torsdag och opinionsmätningen från Synovate gjordes mellan mellan onsdag 8 september och torsdag 16 september.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag