Statsvetaren Marie Demker. Foto: Peter Widing
Statsvetaren Marie Demker. Foto: Peter Widing

"Kan inte göra om Göran Perssons maxtaxe-mirakel"

Publicerad
Göran Persson gjorde succé med det 1998.
Men något nytt mirakel genom att locka med sänkt förskoleavgift tror inte statsvetare Marie Demker på.
- Nej, de rödgröna får hitta på något eget, säger hon.
Efter att ha pytsat ut lite här och där så kom de rödgröna med hela sitt valmanifest på tisdagen.
En av delarna var sänkt maxtaxa.
De rödgröna vill att maxtaxan i förskolan ska sänkas från 1 260 kr till 900 kr för ett barn. För det andra barnet ska maxtaxan sänkas från 840 till 600 kr.

"Fåt hitta på något eget"

Göran Persson gav tidigare ett löfte om sänkt maxtaxa vilket många tror bidrog i hög grad till valsegern 1998.
– Men man kan inte upprepa Göran Perssons maxtaxe-mirakel. Såna saker är det engångsanvändning på. De får hitta på något eget, säger statsvetaren Marie Demker, som tidigare varit aktiv i Vänsterpartiet.

Tror du att det var ett medvetet val att lyfta den frågan, med tanke på tidigare succén?
–  Nej, någon dold agenda finns det nog inte. Det finns en bakomliggande förklaring att främst Socialdemokraterna har satsat mycket på sektorn med barn och förskoleomsorg.

Maxtaxan betydelsefull

Och det är ett smart drag av de rödgröna, enligt Demker.
– Maxtaxan har betytt mycket, inte minst för de ensamstående föräldrarna. Policymässigt är det den sektor i välfärden som man vill satsa på, sen kan man diskutera om den ekonomiska prioriteringen var förväntad, säger Marie Demker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag