Här försöker Expressens reporter Fredrik Sjöshult få svar av Jimmy Åkesson, SD, angående filmen som lagts upp av komiker Soran Ismail. Foto: Ylwa Yngvesson
Här försöker Expressens reporter Fredrik Sjöshult få svar av Jimmy Åkesson, SD, angående filmen som lagts upp av komiker Soran Ismail. Foto: Ylwa Yngvesson

Jimmie Åkesson: "Vi får prata om det här senare"

Publicerad
Uppdaterad
Här flyr Jimmie Åkesson (SD) undan Expressens frågor om filmen som visar hur en av hans närmaste män sparkar mot en person en tidig Stockholmsmorgon.
- Jag har bråttom, förklarar Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson samlade vid lunchtid i dag svenska och internationella medier när han skulle rösta på Kulturhuset i centrala Stockholm. Hans partikollegor vägrade först Expressen en intervju när vi inte talade om vårt ärende men efter att SVT intervjuat honom visar vi filmen som nu sprids på Youtube.

Står på elfte plats

Filmen visar hur Erik Almqvist (SD) sparkar mot en annan person på Kungsgatan i Stockholm en tidig morgon i somras. Så sent som i går kväll var det Erik Almqvist som representerade Sverigedemokraterna i en debatt i TV4:s Kvällsöppet.
Han är ungdomsförbundets ordförande och en av nyckelspelarna i Sverigedemokraternas organisation i jobbet som pressekreterare. Han står på elfte plats på partiets riksdagslista och är därmed garanterad en plats i riksdagen om partiet får mer än fyra procent i valet.

"Ta det sedan"

- Vi måste iväg nu, säger en av Jimmie Åkessons partikamrater när filmen går igång.
- Vi får ta det sen, säger Jimmie Åkesson själv och går raskt trapporna upp från Sergels torg mot Brunkebergstorg.
Tycker du att det är okej att folk uppträder så på stan?
- Du får återkomma om det via pressekreteriatet.
Varför kan du inte svara på frågor om Erik Almqvist som är en ledande företrädare för er?
- Jag svarar gärna på frågor om Erik Almqvist men boka en intervju via pressekreteriatet.
Varför kan du inte säga om det är rätt eller fel att han uppträder så här?
- Jag vet inte hur han uppträder.
Vill du se filmen igen i lugn och ro?
- Jättegärna. Men inte just nu för nu har jag bråttom härifrån.
Är det okej att en ledande företrädare för er sparkar mot en annan person?
- Som du förstår har jag ingen aning om vad den där filmen visar. Det var ett väldigt kort klipp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag