Jimmie Åkesson (SD): "Vi är ett etablerat parti"

Publicerad
Jimmie Åkesson (SD) höll sitt första sommartal någonsin i hemstaden Sölvesborg i dag - men partiet känner sig fortfarande förföljt av etablissemanget.
Han avslutade med att säga "Smutskastningen och skrämselpropagandan har redan börjat".
- Jag förväntar mig ingenting annat, säger partiledaren Jimmie Åkesson om att han tror på en smutsig valrörelse.
Huvudfrågan i Jimmie Åkessons sommartal var att våldtäkterna är den viktigaste kvinnofrågan.
Och lösningen känns igen från Sverigedemokraterna: Minska invandringen.
- Man måste erkänna att det är ett importerat problem, säger Jimmie Åkesson till Expressen.se.

Som i Danmark

Han är hoppfull om att partiet kan ändra den politiska inriktningen i Sverige, även om inget av de andra partierna vill ta i dem med tång.
- På längre sikt tror jag att vi får en situation som i Danmark där båda blocket kommer förhandla med oss när de behöver.
Fast nu är han övertygad om att de kommer drabbas av hårda smutskastningskampanjer från de andra partierna.
- Vi har hela det politiska etablissemanget emot oss och de kommer göra sitt bästa för att vi inte ska nå några framgångar, säger han.

Stort intresse i partiet

Trots uppgifter om att det många av åhörarna var ditresta Sverigedemokrater var Åkesson nöjd med att några hundra personer lyssnade på hans sommartal.
- Det är ju första sommartalet någonsin så det är klart att intresset är stort i partiet.
Inga kravaller och sommartal från partiledaren, är ni ett vanligt parti i dag?
- Vanligt parti vet jag inte om vi är, men det är klart att vi i dag är ett etablerat parti i någon mening.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag