Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson om tomma stolar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ny demokrati kom in i riksdagen 1991. Finns det någonting ni kan lära er av hur de tacklade uppgiften?

 – Ja, det finns det väl i den meningen att - nu är vi någonting helt annat, vi är ju faktiskt ett riktigt parti som har byggt sakta men säkert, vi har en ideologisk utgångspunkt, vi har en organisation och de hade ingenting av det där, det där var en cirkus uppbyggd av pengar och två roliga personer som åkte runt och staplade ölbackar och det säger ju sig självt att det håller inte i längden. Men vi kan ju lära oss att vi ska vara väldigt noga med vilka som tar plats i riksdagen till exempel. Det är nog det absolut viktigaste som vi kan lära oss av dem. 


Ni har en ideologisk grund säger du, vilken ideologi är det som ni bygger det här partiet på?

 - Vi är väl i grunden ett Sverigevänligt, värdekonservativt parti.


Efter förra valet tappade du kontrollen över kommunmandaten. Expressens granskning från 2008 visade att i en fjärdedel av kommunerna där ni tog mandat fanns det inga aktiva SD-politiker. Fler än 11 000 röster över hela landet kastades bort på tomma stolar, passiva ledamöter och politiska vildar. Hur ska ni undvika det efter nästa val?

 – Just nu driver vi en kampanj där jag lovar "inga fler tomma stolar". Och jag hoppas att jag kan hålla det löftet, men det hänger ju trots allt inte på mig i första hand utan det hänger på våra väljare, på våra medlemmar och våra sympatisörer, att de också står till förfogande när vi ska sätta valsedlar och sådant för kommuner och landsting. Det är helt avgörande för oss att vi får in kandidater. Det var ju det som var problemet förra gången att vi kom ju in i kommuner där vi inte ställde upp i valet. Det visade ju att det finns ett sug efter vårt parti i hela landet, men att, ja, vi hade inte riktigt hunnit med då.


Men ni har folk nu? 

 – I dag skulle vi ju kunna tillsätta alla de där stolarna, ifall det var tillåtet. Nu är det ju inte det, utan vi får helt enkelt vänta ett år till. 


Efter valet 2006 får ni partistöd. Vilka andra inkomster har partiet?

 – I första hand är det ju medlemsavgifter och sedan är det ju bidrag från sympatisörer och medlemmar.