Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jimmie Åkesson håller så låg profil här"

Nej några blåsippor finns inte i Ester Patas trädgård - trots att hon bor granne med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Blåsippan är partiets symbol. Ester och hennes mamma är SD-ledarens närmaste grannar åt ena hållet - åt det andra bor en annan familj från Rumänien.
Foto: Christian Örnberg

SÖLVESBORG. Om Jimmie Åkesson tittar till vänster ser han en rumänsk granne. 

Om han tittar till höger ser han en annan rumänsk granne. 

-  Vi ser knappt till honom. Men vi hälsar när vi ses, säger Ester Pata, 32.

TYCKER INTE OM. Kajin Fares på Falkvikens pizza, nära Jimmie Åkessons hemkvarter, gillar inte SD-politiken.
Foto: Foto: Christian Örnberg
SöLVESBORGS MINARET? Nej, Blekingeportens torn - som stod bortglömt i många år - var tänkt som ett riktmärke för bygden. Fastigheten ägs för övrigt av Jimmie Åkessons pappa, Stefan Åkesson.
Foto: Foto: Christian Örnberg
ÖVER HÄCKEN. När han har tid för allt trädgårdsarbete brukar Henry Eriksson, 86, ta ett snack med grannen Jimmie Åkesson över den häck som skiljer deras tomter åt.
Foto: Foto: Christian Örnberg
Foto: Foto: Christian Örnberg

Regnmolnen tornar upp ovan Jimmie Åkessons barndomskvarter i Sölvesborg. Sverigedemokraternas partiledare har köpt ett hus nära sekelskiftesvillan där han växte upp. Det är inte mer än hundra meter mellan tomterna.

 Om den 31-årige politikern spanar ut genom fönstret kan kan ha uppsikt över sitt barndomshem, där nu en ny barnfamilj har tagit plats.

 Han har totalrenoverat sitt hus, höjt taket och byggt ut på baksidan. Flera byggfirmor och företagsbilar och byggjobbare har synts vid fastigheten det senaste året. Men Jimmie Åkesson själv gör inte mycket väsen av sig.

 Ester Pata står på en liten stege i trädgården och plockar frukt ur plommonträdet. Hon säger:

 -  Han är en god granne. Men vi känner inte varandra. 

 Hon kom till Sverige för knappt två år sedan.

 -  Jag jobbar som städerska. Och så går jag i skolan och lär mig svenska. Jag fick jobb efter att ha varit här i Sverige i två månader. Jag kommer från Rumänien. Transylvanien. Greve Dracula, du vet, säger hon och ler.

 När Jimmie Åkesson i en intervju för några veckor sedan fick frågan om han umgås med några invandrare berättade han att han har en granne från Rumänien som han pratar med över staketet.


Om Sverigedemokraternas frontfigur vill konversera med inflyttade rumäner kan han välja att vända sig åt vänster, mot Ester Pata och hennes familj. Eller åt höger. Gyöngyver Toth, 69, och hennes man Niklas Toth, 70, kom till Sverige från Rumänien för 24 år sedan. Om sin partiledargranne säger hon:

 -  Vi kan prata med varandra. Han är inte fördömande mot oss och vi är inte fördömande mot honom. Men vi röstar inte på SD.

 -  Vi umgås inte. Men som han sa i tidningen: vi pratar ibland. Det är inte till honom vi lämnar nyckeln när vi åker bort. Det är inte han som vattnar våra blommor.

 -  Jag kan tycka att det är rätt det han säger om assimilering. Man måste försöka passa in i samhället. Vi fick börja med att lära oss svenska, jag gick i två år och lärde mig svenska. Sedan fick jag jobb som lärare, berättar Gyöngyver Toth.


När rumänsk-ortodoxa församlingen ville köpa en tomt en kilometer härifrån för att bygga en träkyrka var Jimmie Åkesson och SD de enda som röstade emot. Församlingens representant Marin Molnar och prästen Alin Ioan Popa visar oss var  kyrkan ska stå. Första spadtaget togs för en vecka sedan och bygget har symboliskt inletts. Marin Molnar säger: 

 -  Jag tror kanske att Jimmie inte är så väl informerad om vad den ortodoxa kyrkan står för. Jag funderar på att ringa upp honom och berätta mer.

 Partiledaren gick högstadiet på Bokelundsskolan, bara några minuters promenad från hemmet. Han hade bra betyg, var klipsk och "lika välklädd då som han är i dag", enligt en klasskamrat.

 När han gick åttan skulle skolan skicka två elever på en studieresa till Namibia, och Jimmie Åkesson blev en av de utvalda, som fick åka till ökenlandet i sydvästra Afrika. En tid efter den resan kunde några grannar se den tonårige Jimmie Åkesson glida runt i en ljus kaftan och matchande kalott.

 I nionde klass var det populärt att bära grova kängor och lyssna till det nationalistiska rockbandet Ultima Thule, och det gjorde även Jimmie Åkesson. Såväl bar kängor som lyssnade till texter om de som "tär på vår kropp, Svea Rikes härd, ni tär, känn bettet i vårt svärd".

 Några sådana predikningar hör aldrig grannarna i den idylliska villaområdet ii dag. Sverigedemokraternas ledare tycks inte tala politik alls på hemmaplan.

 En pensionär som "i alla år" bott granne med Åkesson säger:

 -  Han har aldrig försökt värva mig. Han kanske känner mig för väl för att försöka.

 En annan granne säger:

 -  Han håller så låg profil här. Jag är förvånad att han kan utmärka sig som han gör i politiken.

 Henry Eriksson är 86 år och har bott i kvarteret i nästan 50 år. Hans tomt gränsar mot partiledarens och de brukar kasta några ord till varandra över häcken. Medan han fortsätter med höstarbetet i trädgården berättar han att han ibland försöker prata politik med Jimmie Åkesson. 

 -  Men hans mobil ringer hela tiden. Och nu är han aldrig hemma.


I ett hus som ligger mellan SD-ledarens barndomshem och hans nya bostad har Jonny och Birgitta Johansson bott sedan 1971. Jonny Johansson säger:

 -  Han har inte stuckit ut, alltid varit vänlig och aldrig egentligen gjort något väsen av sig.

 På Stortorget i centrum säger de lokala politikerna att Jimmie Åkesson är osynlig.

 -  Han hade ett möte nere i hamnen för en månad sedan. Men sen dess har han inte visat sig, berättar de moderata valarbetarna Ingrid Christensen och Maria Knutsson.


Jag tar en bit mat i restaurang Rundella i Blekingeporten och fascineras av det 25 meter höga tornet som är det närmaste Sölvesborg har kommit en minaret. Byggnaden med restaurangen och tornet ägs för övrigt av Jimmie Åkessons pappa Stefan Åkesson.

 När jag kontaktar Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas presssekreterare, för att dubbelkolla några uppgifter i artikeln säger han:

 -  Är det du som har sprungit runt och intervjuat grannar? Fruktansvärt osmakligt.

FAKTA

Jimmie Åkesson


Namn: Per Jimmie Åkesson.
Född: 17 maj 1979 i skånska Ivetofta
Bor: Villa i Sölvesborg som han köpte för 515 000 kr för fem år sedan. Enligt den senaste taxeringen är boytan 78 kvadratmeter och tomt 781 kvadratmeter, men under det senaste året har han byggt om huset och tagit ut en inteckning på 1,8 miljoner kronor för att ha som säkerhet vid banklån. Kör: Skoda.
Familj: Inga barn. Pappa är företagare, mamma jobbar med funktionshindrade. Sju halvsyskon.
Årsinkomst 2009: 395 000 kr.
Yrke: Partiledare.
Partikarriär: Invald i SD:s partistyrelse som 18-åring och året efter kom han in i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Partiledare i SD från 2005.
Yrkesbakgrund: Webbdesigner på företaget BMJ Aktiv som han startade ihop med bland andra SD:s nuvarande partisekreterare Björn Söder.
Grundskola: Fick 4,2 i snittbetyg. Femmor i barnkunskap, bild, musik, naturorientering och svenska.
Gymnasie: Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning mot media. MVG i datakunskap, radioteknik, naturkunskap, psykologi och svenska språket. Icke godkänd i fototeknik.
Högskola: 235 poäng efter studier på Lunds universitet i bland annat statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi.
Värnplikt: Inskriven i utbildningsreserven.