Trots upprepade möten mellan Fredrik Reinfeldt och alliansens partiledare består oenigheten. Foto: Christian Örnberg
Trots upprepade möten mellan Fredrik Reinfeldt och alliansens partiledare består oenigheten. Foto: Christian Örnberg

Interna gräl i regeringen

Publicerad
Uppdaterad
Alliansregeringen skakas just nu av inre stridigheter.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har i hemlighet haft flera möten med alliansens tre partiledare - men oenigheten består, uppger regeringskällor för Expressen.
Splittringen är så allvarlig att alliansen på sikt riskerar att spricka.
Det handlar bland annat om ministerposter, den frostiga relationen till Miljöpartiet och om synen på Sverigedemokraterna.
Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter att gömma sig. Det har nu gått en vecka sedan han uttalade sig senast.
Expressen kan nu avslöja orsaken till Reinfeldts tystnad:
Enligt flera källor i regeringskansliet har det under en längre tid funnits en intern konflikt mellan Centerpartiet och Folkpartiet.
I hemlighet har partierna vid olika tillfällen försökt sprida negativ information om varandra via medierna.
Under valrörelsen blev detta extra tydligt och vid flera tillfällen togs saken upp i diskreta diskussioner i statsministerns stab på statsrådsberedningen, erfar Expressen.

Konflikten rasar

Nu efter valet rasar konflikten vidare - och oenigheten består bland annat i regeringens sammansättning.
Inget av de tre mindre allianspartierna vill framstå som förlorare efter regeringsförhandlingarna. Samtidigt anser statsminister Fredrik Reinfeldt att Moderaterna, som ju gjort sitt bästa val sedan allmän rösträtt infördes, självklart ska ha fler ministerposter i den nya regeringen.

De slåss för ministerposter

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet slåss för att få behålla samma antal ministerposter som tidigare.
- Hur det än går i förhandlingarna kommer något parti att framstå som förlorare - och det gör arbetet otroligt svårt, säger en källa i regeringskansliet.
Sprickan mellan allianspartierna blir också tydlig i synen på ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet.
Miljöpartiets språkrör fick som väntat i går besked om att de inte är välkomna in i regeringen - trots att partiledaren Maud Olofsson (C) och miljöminister Andreas Carlgren (C) så sent som för några dagar sedan öppnade den dörren.
- Jag skulle inte ha nåt emot det, svarade till exempel Carlgren på frågan om Miljöpartiet skulle erbjudas ministerposter.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt och Folkpartiets Jan Björklund har hårdnackat vägrat att ens diskutera möjligheten, erfar Expressen.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund har också argumenterat emot, men han kunde ha övertygats, menar en centerpartist med insyn i förhandlingarna.
Det tredje konfliktområdet i regeringsförhandlingarna rör synen på Sverigedemokraterna och partiets möjligheter till makt i riksdagen framöver.

"Spelar ett högt spel"

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att de rödgröna kommer att tvingas rösta med alliansen när svåra beslut ska fattas i riksdagen.
I annat fall kan de rödgröna anklagas för att gå Sverigedemokraternas ärende - och därmed lastas för att Sverige eventuellt försätts i allvarlig kris.
- Enligt den analysen blir alliansen vinnare oavsett hur de rödgröna röstar. Men då spelar man ett högt spel, menar en källa i ett av de andra allianspartierna.

Upprördhet inom Centern

Inom Centerpartiet finns samtidigt en upprördhet över att partiledaren Maud Olofsson med största sannolikhet blir av med titeln vice statsminister - en post som Folkpartiledaren Jan Björklund nu gör anspråk på.
Enligt statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare återstår ännu mycket av förhandlingar inom alliansen, och några sprickor i fasaden vill de inte bekräfta.

Pressen ökar

Samtidigt hävdar källor i de andra allianspartierna att pressen nu ökar på statsministern som måste presentera en regeringsförklaring och en ny regering när riksdagen öppnar om en vecka.
- En halvdålig överenskommelse nu riskerar att spräcka alliansen på sikt, säger en källa.
Expressen var i går vid flera tillfällen i kontakt med Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius som hävdar att det i nuläget inte finns något att säga.
Fredrik Reinfeldt ville inte svara på någon av de skriftliga frågor som Expressen skickat över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag