Adam Barksenius och Emil Svensson kramar jublande om varandra när TV4 presenterade Novus enkät där Kristdemokraterna hade 7,1 procent. "Nu tar vi det här" säger Adam och fortsätter "Det känns bra men det är lite nervöst." Foto: Roger Vikström
Adam Barksenius och Emil Svensson kramar jublande om varandra när TV4 presenterade Novus enkät där Kristdemokraterna hade 7,1 procent. "Nu tar vi det här" säger Adam och fortsätter "Det känns bra men det är lite nervöst."  Foto: Roger Vikström

"Inget bra KD-val - men ingen katastof"

Publicerad
Uppdaterad
Uppåt för Kristdemokraterna, enligt TV4:s vallokalsundersökning.
Nedåt, enligt SVT:s motsvarighet.
- KD gör inget jättebra val men inte heller ett katastrofval, säger statsvetaren Svend Dahl till Expressen.se.
Kristdemokraterna går framåt i den vallokalsundersökning som TV4 presenterade strax före klockan 20.00 på söndagskvällen. 7,1 procent av rösterna, enligt Novus. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med valet 2006.

SVT: Tillbakagång

Men enligt SVT:s vallokalsundersökning får KD bara 5,7 procent, vilket är en tillbakagång med 0.9 procent jämfört med 2006.
- Jag tror de flesta är nöjda. Partiet har ju legat väldigt nära fyraprocentsspärren i oppinonsundersökningarna, säger Svend Dahl, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen och tidigare liberal ledarskribent till Expressen.se.
Niklas Bolin, doktorand i statsvetenskap, håller med sin kollega och säger till Expressen.se:
– De får vara lite nöjda. KD har legat närmst att åka ur. Även om man inte är nöjda är man nog lättade.

"Måste vara tillfreds"

Förre partiledaren Alf Svensson är med på Kristdemokraternas valvaka på Berns i Stockholm i sällskap med hustrun Sonja.
- Den stora spänningen är ju vad som händer med Sverigedemokraterna. Tillfreds, måste man ju vara, över att alliansen får chansen att regera i fyra år till, säger Alf Svensson till TT.
Till SVT säger han om Sverigedemokraterna, som fått 4,6 procent, enligt SVT:s VALU:
- Det finns alltid de som är emot nånting. Såna som vill obstruera. Jag tror inte att si eller så många läst Sverigedemokraternas program utan det här är ett sätt att revoltera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag