Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
 Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Hoppet mot SD: Rödgröna ångerröster

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen i majoritetsregering ena dagen - Sverigedemokrater som vågmästare nästa.
Mitt i valdramatiken visar en Demoskop-undersökning för Expressen:
Var nionde rödgrön väljare skulle ändra sin röst vid ett omval.
Valfiaskot kan leda till omval - samtidigt som riksdagsmandaten pendlat och hänger på några få röster.
Efter rapporterna om borttappade röster och försenade rösträkningar vill 22 procent av svenskarna att valet tas om, visar en opinionsundersökning från Demoskop som har gjorts för Expressen.
Kampen om mandaten - med Sverigedemokraterna i vågmästarroll eller med en borgerlig regering i majoritetsställning - skulle göra att valresultatet påverkas av taktikröstning, menar statsvetare.
- Det skulle garanterat bli taktikröstning, det är ingen tvekan om det, säger Olle Folke, expert på studier av valsystem och forskare vid amerikanska Columbiauniversitetet.
Men resultatet vid ett omval - som det kan bli i Värmland - är svårt att förutsäga, menar Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:
- Om det skulle bli omval i Värmland är det nästan hopplöst att förutsäga det, för då kommer ju partierna att skicka dit allt folk de har. Värmland kommer att kunna avgöra majoriteten så partiledarna får vara där hela tiden nästan, säger Folke Johansson.

Fler bland de rödgröna

Om valet skulle tas om så skulle nio procent av väljarna ändra sin röst, visar Expressens undersökning.
- Nio procent är en rätt så avsevärd del, säger Folke Johansson.
Hos de rödgröna väljarna är det fler som vill ändra sin röst - elva procent.
- Det är spännande att det är fler rödgröna än alliansanhängare som ångrat sig. Det hänger väl ihop med att man med facit i hand inte tycker om den maktställning Sverigedemokraterna lyckats skaffa sig och att det kanske finns en effekt av att man ser vem som vunnit - det är alltid lite roligare att vara på den vinnande sidan. Det brukar opinionsmätningar efter val visa, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Men de rödgröna rösterna behöver inte nödvändigtvis lämna blocket bara för att de ändras.
- Det kan vara att man vet att alliansen kommer att styra så man ändrar sin röst till Miljöpartiet så att de får inflytande. Eller att man föredrar att alliansen har egen majoritet framför att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll, säger Olle Folke.
Trots valschabblet har väljarna förtroende för systemet, visar Expressens undersökning. 69 procent har stort eller mycket stort förtroende för det svenska valsystemet och bara tre procent har mycket lågt förtroende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag