Felicias besvikelse var stor när det visade sig att Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Foto: Privat
Felicias besvikelse var stor när det visade sig att Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. Foto: Privat

Hon startade protesten

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 18 i kväll anordnas en demonstration mot Sverigedemokraterna på Sergels torg i centrala Stockholm.
17-åriga Felicia Margineanu från Sollentuna ligger bakom arrangemanget.
- Vi vill visa att vi inte vill ha rasism i riksdagen, säger hon.
På söndagskvällen följde Felicia Margineanu och en av hennes kompisar valet. Besvikelsen var stor när det visade sig att Sverigedemokraterna hade kommit in i riksdagen. När de gick in på Facebook tyckte många likadant. Därför bestämde de sig för att anordna en demonstration.
– Vi samlas för att visa på att vi är mångkulturellt samhälle. Efter skandalen som hände i går kväll försöker vi vara lite positiva. Vi vill visa att vi inte accepterar rasism. Vi vill inte ha något sådant i riksdagen, säger Felicia Margineanu.
Hon betonar att demonstrationen är fredlig.
– Det kommer att vara en lugn demonstration. Vi ska bara sprida lite glädje.
Vid 16-tiden hade över 5 000 personer angivit på Facebook att de kommer att delta i demonstrationen.

Polis på plats

Demonstrationen har fått tillstånd av polisen.
– De har tillstånd att stå på Sergels torg mellan klockan 18 och 19. Vid den här typen av demonstrationer finns normalt sett poliser på plats, säger Paul Sammerstedt på polisens tillståndsenhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag