Folkpartisten Johan Persson tar en diskussion med demonstranter från Greenpeace utanför riksdagen. Foto: Niklas Larsson / Scanpix
Folkpartisten Johan Persson tar en diskussion med demonstranter från Greenpeace utanför riksdagen. Foto: Niklas Larsson / Scanpix

Historiskt ja till ny kärnkraft

Publicerad
Uppdaterad
Resultatet i folkomröstningen 1980 är nu definitivt överspelat. Sent på torsdagen tog riksdagen det historiska beslutet att tillåta nya kärnkraftverk i Sverige.
För 30 år sedan vid folkomröstningen om kärnkraft fanns inte ens den möjligheten med, bara tre olika avvecklingsalternativ.
Nej-linjen stöddes av Centerpartiet, dåvarande Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.
Sedan har Centern bytt fot vilket gav alliansregeringen den här öppningen.
Torsdagens åtta timmar långa riksdagsdebatt koncentrerades på Centerns påstådda svek. Det blev en holmgång mellan MP-språkröret Maria Wetterstrand och miljöminister Andreas Carlgren (C) om vilket parti som står för det förnybara.

Ingen tillit

Wetterstrand gav inte mycket för försäkringarna från C om att de krav som ställs på nya kärnkraftverk kommer att innebära att de blir för olönsamma för att byggas.
- Jag önskar att jag kunde tro på er men det kan jag inte.
Carlgren gick till motangrepp:
- Det är en myt att kärnkraften tränger tillbaka det förnybara. Den har vunnit matchen, sade han och argumenterade för att den klimatrena el som finns måste användas när verkligheten ändrats och klimathotet blivit akut.


"En ödesdag"

C har inte lyckats övertyga två av de egna, Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström som sent i debatten förklarade varför hon skulle bryta partilinjen och rösta mot regeringens förslag.
- Fru talman, i dag är det den 17 juni 2010, en ödesdag för Sverige, inledde hon sitt anförande där mycket kretsade kring folkomröstningen vars resultat slutade med en lag om att alla svenska kärnkraftverk skulle vara skrotade i år.
- Så blev det nu inte. Kärnkraft har en enastående förmåga att röja undan den demokratiska processen, sade Ternström.
Från början var utgången i riksdagen oviss. Men den tredje kritiske centerpartisten Sven Bergström bytte fot när vissa av hans krav tillgodosågs, bland annat att de nya reglerna träder i kraft efter valet.
Voteringen slutade med att 174 ledamöter röstade ja och 172 röstade nej. Tre ledamöter var frånvarande och ingen avstod från att rösta. Beslutet innebär att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs. Antalet reaktorer får inte överstiga dagens tio.
Riksdagen sade också ja till civilutskottets betänkande om ökat skadeståndsansvar för innehavare av kärntekniska anläggningar för upp till 1,2 miljarder euro.

Rödgrönt förbud

Om de rödgröna vinner valet kommer förbudet mot ny kärnkraft tillbaka. Men ingen reaktor avvecklas under nästa mandatperiod.
Beskedet kom från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i samband med en gemensam rödgrön pressträff tidigare på dagen om löftet att inbjuda övriga partier till nya överläggningar om de tre vinner valet. Miljöpartiet svävade dock på målet.
Direkt på frågan om ytterligare en reaktor kan avvecklas nästa mandatperiod svarade S och V nej.
- Vår bedömning är att det inte går före 2015, sade Tomas Eneroth (S).
Detsamma sade Kent Persson (V) med motiveringen:
- Vi kan inte riskera jobben.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag