Riksdagsledamoten Gulan Avci (FP) och människorättsaktivisten Sara Muhammad debatterade burkan i Expressens valstuga Foto: Martina Huber
Riksdagsledamoten Gulan Avci (FP) och människorättsaktivisten Sara Muhammad debatterade burkan i Expressens valstuga Foto: Martina Huber

Het burkadebatt i Expressens valstuga

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamoten Gulan Avci (FP) vill väcka debatt: ska kvinnor i Sverige tillåtas bära burka?
Tillsammans med människorättsaktivisten Sara Muhammad visar hon upp burkan i Expressens valstuga.
- Men jag vill inte ta på mig den, säger Gulan Avci.
Gulan Avci visar upp en blå burka för att hon vill väcka debatt.
– Det är viktigt att vi i Sverige visar solidaritet med kvinnor som lever under förtryck i Afghanistan. Många kvinnor lider oerhört mycket, säger Gulan Avci och tillägger:
– Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sa att han gärna vill hjälpa Sakineh i Irak (som riskerar att stenas till döds, anklagad för otrohet; reds anm), men frågan är om han är beredd att ge henne asyl i Sverige.

Problematiskt ämne

Gulan Avci är lite kluven i burkadebatten.
– Människor ska ha rätt att välja vad de ska ha på sig. Men det är en problematisk fråga om vi kommer till dagis. Där är det inte längre en kvinnofråga, utan en fråga om att barnen ska kunna se sin lärare och identifiera sig med henne, säger Gulan Avci.

Hjälper utsatta för hedersvåld

Gulan Avci, som var inbjuden som talare i Expressens valstuga, tog med sig Sara Muhammad, som startade föreningen "Glöm inte Pela och Fadime" – en förening som försöker hjälpa unga flickor och pojkar som är utsatta för hedersvåld i Sverige.
– Jag vet vad hedersvåld är. När jag var sex år blev jag könsstympad, när jag var 16 år tvingades jag bära slöja och när jag var 17 skulle jag giftas bort med en 43-årig man. Men jag rymde, säger Sara Muhammad.
Nu hjälper hon ungdomar som är utsatta för hedersrelaterat våld. Bara i Stockholm finns omkring 4 000 ungdomar – flest tjejer – som lever under ständigt hot av hedersvåld.
– I somras räddade jag en ung tjej från att bli bortgift, säger hon.
Sara Muhammad efterlyser mer debatt om hedersrelaterat våld.
– Gudrun Schyman och Jan Guillou gör stora insatser i samhällsdebatten. Men just i frågan om hedersvåld har jag inte hört något från Schyman och Guillou.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag