EN OMÖJLIGHET. I intervjun i "Uppdrag granskning" gjorde Vänsterpartiets Lars Ohly missen om sms:et från 1989. När Expressen konfronterar honom erkänner han sitt misstag. "Det fanns ju inte sms på den tiden", säger han. Foto: SVT
EN OMÖJLIGHET. I intervjun i "Uppdrag granskning" gjorde Vänsterpartiets Lars Ohly missen om sms:et från 1989. När Expressen konfronterar honom erkänner han sitt misstag. "Det fanns ju inte sms på den tiden", säger han. Foto: SVT

Här slirar Ohly med sanningen igen

Publicerad
Uppdaterad
Nu har Lars Ohly slirat med sanningen igen.
I SVT:s "Uppdrag granskning" uppgav han att han fått "glädje-sms" av en vän när Prag befriades från kommunismen 1989.
- Min bästa kompis stod på Pragtorget och var med i befrielsen av Prag och skickade glädje-sms till mig, säger han till programledaren Janne Josefsson.
Det finns bara ett problem: det första sms:et skickades 1992.
SVT:s "Uppdrag granskning" har tidigare granskat Lars Ohlys bakgrund som kommunist. I går följde SVT-reportern Janne Josefsson upp sitt eget program från 2004 med ett inslag på samma tema, där han fortsatte att pressa vänsterledaren.
Denna gången handlade reportaget om hur Lars Ohly reagerade när Berlinmuren föll 1989. Han har enligt "Uppdrag granskning" tidigare sagt att han blev ledsen, vilket han nu förnekar.
- Det var inte så, men det är en uppgift som politiska motståndare och ledarskribenter tycker om att upprepa, säger Lars Ohly i programmet.

Vägrar titta

När Janne Josefsson vill visa ett klipp från en intervju från 2004 som ska bevisa att han faktiskt har sagt att han blev ledsen när muren föll - då vägrar Lars Ohly att titta på den.
- Vi ska inte titta på någon intervju, säger han till SVT-reportern.
I stället beskriver Lars Ohly hur han var glad när kommunismen föll. Han berättar att en vän till honom, som var på plats i Prag när staden befriades från kommunismen, skickade "glädje-sms" till Lars Ohly.
- Min bästa kompis stod på Pragtorget och var med i befrielsen av Prag och skickade glädje-sms till mig, säger han till Janne Josefsson.

Erkänner missen

Men det kan inte vara sant. När Prag befriades i slutet av 1989 fanns inte sms.
Det första sms:et skickades tre år senare - i december 1992. Att Lars Ohly fått "glädje-sms" från sin kompis redan 1989 måste alltså vara en lögn.
När Expressen konfronterar honom efter utfrågningen av de rödgröna partiledarna i TV4 i går kväll erkänner han misstaget.
- Det fanns ju inte sms på den tiden. Jag tror jag sade det i intervjun, men han rapporterade ju genom att höra av sig med telefon, säger Lars Ohly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag