Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här slirar Ohly med sanningen igen

EN OMÖJLIGHET. I intervjun i "Uppdrag granskning" gjorde Vänsterpartiets Lars Ohly missen om sms:et från 1989. När Expressen konfronterar honom erkänner han sitt misstag. "Det fanns ju inte sms på den tiden", säger han. Foto: SVT
Nu har Lars Ohly slirat med sanningen igen.
I SVT:s "Uppdrag granskning" uppgav han att han fått "glädje-sms" av en vän när Prag befriades från kommunismen 1989.
- Min bästa kompis stod på Pragtorget och var med i befrielsen av Prag och skickade glädje-sms till mig, säger han till programledaren Janne Josefsson.
Det finns bara ett problem: det första sms:et skickades 1992.

FAKTA

Lars Ohlys tidigare missar

NACKA


Lars Ohly påstod vid ett flertal tillfällen att han spelat fotboll mot den legendariska fotbollsspelaren Lennart ”Nacka” Skoglund i juni 1968.
Men efter att spelare som deltog i matchen gått ut och dementerat påståendet backade Ohly och erkände att han inte hade spelat med ”Nacka”.

FINGRET


I Aftonbladet den 6 september får Lars Ohly en fråga om att han visat fingret åt Expressens krönikör Marie Söderqvist. Då erkänner han att han ljugit när han blivit konfronterad av en journalist. "Nä, sa jag. Ja, men det finns på bild. Och då kom jag på att hur dum får man vara, som förnekar att man har gjort det, när man sitter i en tv-studio. Jag visste mycket väl vad jag hade gjort", svarar Ohly.

SVT:s "Uppdrag granskning" har tidigare granskat Lars Ohlys bakgrund som kommunist. I går följde SVT-reportern Janne Josefsson upp sitt eget program från 2004 med ett inslag på samma tema, där han fortsatte att pressa vänsterledaren.
Denna gången handlade reportaget om hur Lars Ohly reagerade när Berlinmuren föll 1989. Han har enligt "Uppdrag granskning" tidigare sagt att han blev ledsen, vilket han nu förnekar.
- Det var inte så, men det är en uppgift som politiska motståndare och ledarskribenter tycker om att upprepa, säger Lars Ohly i programmet.

Vägrar titta

När Janne Josefsson vill visa ett klipp från en intervju från 2004 som ska bevisa att han faktiskt har sagt att han blev ledsen när muren föll - då vägrar Lars Ohly att titta på den.
- Vi ska inte titta på någon intervju, säger han till SVT-reportern.
I stället beskriver Lars Ohly hur han var glad när kommunismen föll. Han berättar att en vän till honom, som var på plats i Prag när staden befriades från kommunismen, skickade "glädje-sms" till Lars Ohly.
- Min bästa kompis stod på Pragtorget och var med i befrielsen av Prag och skickade glädje-sms till mig, säger han till Janne Josefsson.

Erkänner missen

Men det kan inte vara sant. När Prag befriades i slutet av 1989 fanns inte sms.
Det första sms:et skickades tre år senare - i december 1992. Att Lars Ohly fått "glädje-sms" från sin kompis redan 1989 måste alltså vara en lögn.
När Expressen konfronterar honom efter utfrågningen av de rödgröna partiledarna i TV4 i går kväll erkänner han misstaget.
- Det fanns ju inte sms på den tiden. Jag tror jag sade det i intervjun, men han rapporterade ju genom att höra av sig med telefon, säger Lars Ohly.