Sara Gunnerblad från Bromma, har redan bestämt sig för Vänsterpartiet, men antar ändå utmaningen. Efteråt är hon lite förvånad att resultatet stämde så bra med hennes uppfattningar. Foto: Sven Lindwall
Sara Gunnerblad från Bromma, har redan bestämt sig för Vänsterpartiet, men antar ändå utmaningen. Efteråt är hon lite förvånad att resultatet stämde så bra med hennes uppfattningar. Foto: Sven Lindwall

Här avslöjar vi din partifärg

Publicerad
Uppdaterad
Här testas Expressens valkalkylator. Den hjälper dig att hitta ditt parti, bekräfta ditt val eller kanske får dig att fundera på om ditt beslut verkligen är riktigt.
- Oj, det är ju exakt så här jag tycker, säger Sara Gunnerblad, 46.
Genom att ta ställning till 30 olika påståenden, får man reda på vilket parti man står närmast. Sara Gunnerblad från Bromma, har redan bestämt sig för Vänsterpartiet, men antar ändå utmaningen. Efteråt är hon lite förvånad att resultatet stämde så bra med hennes uppfattningar.
- Det var riktigt roligt. Det kom även upp frågor som jag inte reflekterat så mycket kring innan, så det var intressant.
Valkalkylatorn har tagits fram av Expressens politikreporter Karin Eriksson och ledarskribenten Eric Erfors, som är en erfaren testtillverkare. Frågorna i testet utgår från SOM-institutets årliga mätning, där svenskarna rangordnar samhällsproblem. De bygger alltså på det svenska folkets egna åsikter om vad som är viktigt.
- Sedan gäller det även att hitta frågor som det råder politisk konflikt om,eller som partierna prioriterar olika,säger Karin Eriksson.
Frågorna har besvarats av alla riksdagspartier, samt av Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet. Även valmanifest och valplattformar har fått hjälpa till att nyansera bilden.

"Ett roligt sätt"

- Vi hoppas att testet kan vara ett roligt sätt att hitta in till politiken och bli en vägledning bland de svåra val som finns. Samtidigt kan man lära sig mer om sakfrågor där partierna skiljer sig åt, säger Mattias Lundell, editionschef på Expressen.se.
När du har svarat på frågorna får du upp ett resultat som du kan dela med dig av till kompisar på till exempel Facebook och bloggar.
- Testet stärkte mig lite i min inställning. Det var även bra att man kunde få upp mer information om frågorna, säger Jacqueline Nordenborg, 31.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag