Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är SD-kandidaterna med vit makt-kopplingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DENNIS FERNHOLM, kandidat till fullmäktige i Borås. Legosoldat i Pluton Viking i kriget i före detta Jugoslaviven. Fernholm är en av soldaterna på bilden.
Foto: Jörgen Hildebradt

51 av Sverigedemokraternas kandidater i valet om en vecka har kopplingar till den rasistiska vit makt-rörelsen. 

Åtta av dem är före detta medlemmar i högerextremistiska Nationaldemokraterna. En deltog som frivillig legosoldat i Pluton Viking i inbördeskriget på Balkan. 

Det avslöjar en granskning gjord av den antirasistiska tidskriften Expo.

Granskningen som i dag publiceras på Expo.se, visar att av de 233 kommuner som Sverigedemokraterna kandiderar  i så finns det SD-politiker med kopplingar till vit makt-rörelsen i 28.

 I ytterligare sju kommuner finns kandidater som tidigare varit medlemmar  i högerextremistiska Nationaldemokraterna.

 21 kandidater på valsedlarna till  kommun, landsting eller riksdag, är eller var tidigare i år medlemmar på det nazistiska forumet Nordisk.nu. Vissa mycket  aktiva.

 Isak Nygren ställer upp i valet till fullmäktige i Katrineholm och till Södermanlands läns landsting. Han beskrev 2008 islam som "en våldsam pedofilsekt" på Nordisk.nu.

 - Jag står för att Islam är oförenligt med den europeiska kulturen, säger Nygren till Expressen.

PATRIK EHN, Hisingslistans förstanamn. Tog klart ställning för nazismens ideal i brev till Nordiska rikspartiet.Foto: TV417 kandidater finns, enligt Expos granskning, registrerade i kundregister hos olika vit makt-bolag, som Sniper  records, Nordiska förlaget, Nordland och Hammarslag, bolag som sålt nazistisk  litteratur och musik. Enligt Expo har  intäkterna gått till att finansiera den svenska naziströrelsens aktiviteter.

Legosoldat i före detta Jugoslavien

 Sven-Erik Karlsson kandiderar för  Sverigedemokraterna i Höör. Han är en av åtta SD-kandidater i höstens val som  tidigare varit medlem i högerextrema  Nationaldemokraterna.

 - Jag bytte parti för att jag tycket SD hade bättre budskap, som passade mig,  säger han till Expo.

 Thomas Karlsen är Sverigedemokraternas förstekandidat till fullmäktige i Trollhättan i höstens val. Detta trots att han tidigare ansetts för extrem för att få kandidera.

 På sin blogg skriver han i ett inlägg den 13 augusti vilka frågor han vill driva  i kommunen:

 "Det är dags att särskilja god kultur från dålig. Vi måste bekämpa de fientliga främlingarna som kommer till Sverige. Dessa skapar en vardag fylld med våldsamma inslag."

ISAK NYGREN, kandidat till fullmäktige i Katrineholm. Beskrivit islam som en "våldsam pedofilsekt".Foto: Johan BohlinNär Expo.se ringer upp Thomas Karlsen säger han sig först ha tidningsurklipp där han har fungerat som en talesperson för ett skinnskallegäng  i Trollhättan. Sedan lägger han på luren.

 Expressen har inte lyckats nå honom.

 Dennis Fernholm kandiderar till kommunfullmäktige  i Borås. Han blev känd 2004 när han deltog i "Expedition: Robinson". Han berättade då öppet i intervjuer att han tidigare haft främlingsfientliga åsikter, men att han nu tog avstånd från dem.

 Fernholm deltog på 1990-talet som legosoldat i Pluton Viking i inbördeskriget i före detta Jugoslavien.  I samma pluton fanns den ökände nazisten Curt Linusson som idag driver den  paramilitära nazistiska organisationen Legion Wasa.

 -  Jag har inga kommentarer till det där, jag tycker det är så låg nivå på den debatten. Det är 20 år sedan, säger Dennis Fernholm till Expressen.

 Förra året avslöjades det att Sverigedemokraternas förstanamn på Hisingslistan i Göteborg, Patrik Ehn, tidigare  varit aktiv i nazistiska grupper. Då förklarade han i intervjuer att han egentligen aldrig ställde sig bakom rasismen.

"Patrik får förklara sig"

 Nu publicerar Expo dokument som ger en annan bild.

 I brev som Ehn skickade till Nordiska rikspartiets partiledare i mitten av 1980-talet tar han klart ställning för nazismens ideal.

 "Det viktiga är att sprida nationalsocialismens idéer och få folk att inse att förr  eller senare är det ett måste att Norden följer NRP:S program om det (Norden) skall överleva.", skriver han i november 1988.

 Han avslutar med en nazistisk hälsning:

 "Nationell socialistisk hälsning"

 I mejl som Expo fått tag i från så sent som 2005 skriver Ehn under med nazistiska slagord.

 Mikael Jansson, riksdagskandidat och ordförande för Göteborgsdistriktet, säger till Expo:

 - Det är väldigt olyckligt att man skriver ett sådant mejl. Patrik får förklara sig och sedan får vi ta upp det med partisekreteraren Björn Söder.

 Expressen har förgäves sökt Patrik Ehn för en kommentar.

FAKTA

Internetforumet Nordisk.nu lanserades 2007 och har i dag närmare 20000 medlemmar. Forumet har, enligt Expo, blivit en mötesplats för svenska nazister.

Ämnena som diskuteras
har ofta en rasistisk prägel. Många trådar rör vad som händer inom den svenska vit makt-miljön.

Bland de 21 Sverigedemokratiska kandidater som Expo har identifierat som medlemmar på forumet har 12 varit aktiva. De andra var när undersökningen sammanställdes personer med ett registrerat konto på forumet.

Exempel på inlägg från Sverigedemokrater på forumet Nordisk.nu


Om att nazister borde rösta på SD
Synd att de 'nationella' inte inser vilken chans SD har att komma in riksdagen med råge och VERKLIGEN påverka en kursändring.

Om koranen, islam och muslimer
ett tips! Bränn en koran å be en kompis att filma det och lägg ut på youtube :yes: alteernativt sälja filmen på torget.

Islam är en våldsam pedofilsekt, om man följer Koranens budskap. Islam är oförenligt med Europas kultur

Jag har fått höra att det är en stor skillnad på kristna irakier och muslimska irakier. De krsitna kan vara hygieniska till skillnad från de muslimska landsmännen.

Om Sverigedemokraterna
SD har fortfarande etnonationalism i sitt partiprogram. Att det inte talas så mycket om det är en annan sak. När SD talar om att invandrare ska bli svenskar menar de såklart på det kulturella planet, då de inte kan bli etniska svenskar.

Om Förintelsen och antisemtism
Jag har en teori som gåt ut på att hela miljöhysterin är en hoax a lá "förintelsen" som endast är till för att ge politikerna mer makt över folket

Tror du på "förintelsen"? Absolut inte

Vad är det för skillnad på en jude och en pizza? Pizzan skriker inte när du slänger den i ugnen!