DENNIS FERNHOLM, kandidat till fullmäktige i Borås. Legosoldat i Pluton Viking i kriget i före detta Jugoslaviven. Fernholm är en av soldaterna på bilden. Foto: Jörgen Hildebradt
DENNIS FERNHOLM, kandidat till fullmäktige i Borås. Legosoldat i Pluton Viking i kriget i före detta Jugoslaviven. Fernholm är en av soldaterna på bilden. Foto: Jörgen Hildebradt

Här är SD-kandidaterna med vit makt-kopplingar

Publicerad
Uppdaterad
51 av Sverigedemokraternas kandidater i valet om en vecka har kopplingar till den rasistiska vit makt-rörelsen.
Åtta av dem är före detta medlemmar i högerextremistiska Nationaldemokraterna. En deltog som frivillig legosoldat i Pluton Viking i inbördeskriget på Balkan.
Det avslöjar en granskning gjord av den antirasistiska tidskriften Expo.
Granskningen som i dag publiceras på Expo.se, visar att av de 233 kommuner som Sverigedemokraterna kandiderar i så finns det SD-politiker med kopplingar till vit makt-rörelsen i 28.
I ytterligare sju kommuner finns kandidater som tidigare varit medlemmar i högerextremistiska Nationaldemokraterna.
21 kandidater på valsedlarna till kommun, landsting eller riksdag, är eller var tidigare i år medlemmar på det nazistiska forumet Nordisk.nu. Vissa mycket aktiva.
Isak Nygren ställer upp i valet till fullmäktige i Katrineholm och till Södermanlands läns landsting. Han beskrev 2008 islam som "en våldsam pedofilsekt" på Nordisk.nu.
- Jag står för att Islam är oförenligt med den europeiska kulturen, säger Nygren till Expressen.
PATRIK EHN, Hisingslistans förstanamn. Tog klart ställning för nazismens ideal i brev till Nordiska rikspartiet. Foto: TV417 kandidater finns, enligt Expos granskning, registrerade i kundregister hos olika vit makt-bolag, som Sniper records, Nordiska förlaget, Nordland och Hammarslag, bolag som sålt nazistisk litteratur och musik. Enligt Expo har intäkterna gått till att finansiera den svenska naziströrelsens aktiviteter.

Legosoldat i före detta Jugoslavien

Sven-Erik Karlsson kandiderar för Sverigedemokraterna i Höör. Han är en av åtta SD-kandidater i höstens val som tidigare varit medlem i högerextrema Nationaldemokraterna.
- Jag bytte parti för att jag tycket SD hade bättre budskap, som passade mig, säger han till Expo.
Thomas Karlsen är Sverigedemokraternas förstekandidat till fullmäktige i Trollhättan i höstens val. Detta trots att han tidigare ansetts för extrem för att få kandidera.
På sin blogg skriver han i ett inlägg den 13 augusti vilka frågor han vill driva i kommunen:
"Det är dags att särskilja god kultur från dålig. Vi måste bekämpa de fientliga främlingarna som kommer till Sverige. Dessa skapar en vardag fylld med våldsamma inslag."
ISAK NYGREN, kandidat till fullmäktige i Katrineholm. Beskrivit islam som en "våldsam pedofilsekt". Foto: Johan BohlinNär Expo.se ringer upp Thomas Karlsen säger han sig först ha tidningsurklipp där han har fungerat som en talesperson för ett skinnskallegäng i Trollhättan. Sedan lägger han på luren.
Expressen har inte lyckats nå honom.
Dennis Fernholm kandiderar till kommunfullmäktige i Borås. Han blev känd 2004 när han deltog i "Expedition: Robinson". Han berättade då öppet i intervjuer att han tidigare haft främlingsfientliga åsikter, men att han nu tog avstånd från dem.
Fernholm deltog på 1990-talet som legosoldat i Pluton Viking i inbördeskriget i före detta Jugoslavien. I samma pluton fanns den ökände nazisten Curt Linusson som idag driver den paramilitära nazistiska organisationen Legion Wasa.
- Jag har inga kommentarer till det där, jag tycker det är så låg nivå på den debatten. Det är 20 år sedan, säger Dennis Fernholm till Expressen.
Förra året avslöjades det att Sverigedemokraternas förstanamn på Hisingslistan i Göteborg, Patrik Ehn, tidigare varit aktiv i nazistiska grupper. Då förklarade han i intervjuer att han egentligen aldrig ställde sig bakom rasismen.

"Patrik får förklara sig"

Nu publicerar Expo dokument som ger en annan bild.
I brev som Ehn skickade till Nordiska rikspartiets partiledare i mitten av 1980-talet tar han klart ställning för nazismens ideal.
"Det viktiga är att sprida nationalsocialismens idéer och få folk att inse att förr eller senare är det ett måste att Norden följer NRP:S program om det (Norden) skall överleva.", skriver han i november 1988.
Han avslutar med en nazistisk hälsning:
"Nationell socialistisk hälsning"
I mejl som Expo fått tag i från så sent som 2005 skriver Ehn under med nazistiska slagord.
Mikael Jansson, riksdagskandidat och ordförande för Göteborgsdistriktet, säger till Expo:
- Det är väldigt olyckligt att man skriver ett sådant mejl. Patrik får förklara sig och sedan får vi ta upp det med partisekreteraren Björn Söder.
Expressen har förgäves sökt Patrik Ehn för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag