Här är Ohlys tal på valvakan - ord för ord

Publicerad
Ni har gjort en fantastiskt valrörelse.  Jag är otroligt stolt över att vara ledare för detta parti.
Ni har varit ute på gator och torg, ni har övertygat, ni har slitit som djur i den här valrörelsen i delvis hård motvind.
Precis som CH Hermansson sa: Vi har slagits mot den ekonomiska makten, mot den politiska makten och mot den mediala makten och vi har gjort det bättre än någon någonsin hade kunnat kräva av oss.

Och det ska ni känna. Och inte bara ni som är här i kväll, utan alla vänsterpartister ute i landet som jag har träffat på under valrörelsen som har gjort ett arbete som har gjort ett arbete som överträffar min främsta förhoppningar någonsin.
Och det känner jag ett otroligt stöd för inför framtiden. För nu är det allvar. Nu är det riktigt allvar, kamrater. Nu lever vi ett land som har smittats av högervindarna från Europa, som har fört in ett extremt högerparti med rasistiska värderingar i Sveriges riksdag.

Och det gör att nu hårdnar kampen. För ingen tar kampen mot rasisterna mer än vi.
Men det är också så att den politiska höger som inte bygger på främlingsfientlighet och rasism också har stärkt sina positioner. Det gör också att vi får börja tänka på strategier för framtiden. För vi vill inte bli ett land där välfärden blir en plånboksfråga, där privatiseringarna fortsätter okontrollerat, där utförsäljningarna accelererar. Vi måste nu bygga utomparlamentariska rörelser för att hindra en sådan utveckling.
Det är vår främsta uppgift. Det är det vi ska fixa nu.

Och vi gör det inte ensamma. Vi har, även om vi inte har en majoritet av väljarna bakom oss, många, många allierade. Och de är blivit fler den här valrörelsen.
Det är människor som arbetar ute på arbetsplatserna mot arbetsgivare som säger upp dem för att hyra in bemanningsföretag i stället.
Det är människor som känner in på bara kroppen hur deras kön spelar en roll i underordningen i samhället. Hur deras sexualitet spelar en roll i underordningen i samhället. Hur deras etnicitet spelar en roll i underordning i samhället.
De människorna är våra vänner och med dem ska vi bygga opposition.

Så vad gör vi nu då?
En sak kan jag lova er, inte en vänsterpartist här inne eller ute i landet ger upp.
Vi ger aldrig upp kampen för socialism, rättvisa, för antirasism, för antisexism. Vi fortsätter.
Men det betyder, det betyder också att vi tar på oss ett stort ansvar. Det ansvaret är vi inte ensamma om. Varken utanför eller i parlamentet. Det ansvaret ska vi tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ta som rödgrönt samarbete.
Vi ska nämligen se till att etablera ett samarbete som opponerar mot högerpolitiken och som skapar en antirasistisk rörelse som förhindrar Sverigedemokraterna att få något som helst inflyttande över svensk politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag