Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Moderaternas nya toppnamn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Kinberg Batra.
Foto: Martina Huber

Moderaterna fortsätter att byta till yngre namn på flera poster och stärker samtidigt greppet om finanspolitiken. 

Anna Kinberg Batra får styra i riksdagens mäktiga finansutskott.

Kinberg Batra är 40 år och har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i bagaget. Hon väljs formellt först i nästa vecka och lämnar då också ordförandeposten i riksdagens EU-nämnd.

 Hon har redan fått ett tungt uppdrag, som ny gruppledare för de 107 ledamöterna i Moderaternas riksdagsgrupp.

 Hon ser fram mot arbetet med finanspolitiken, men det främsta skälet till att Moderaterna nu tar över ledningen för utskottet har med kontroll och finansminister Anders Borg att göra.

 - Det viktigaste för oss är att ha ett stadigt grepp om finanspolitiken också i riksdagen, säger Kinberg Batra till TT.

KD mister tung post

 Hon tillägger att budgetfrågorna är centrala även för den övriga politiken och makten i finansutskottet ger ett extra inflytande.

 Kristdemokraterna får därmed släppa ifrån sig ännu en tung position. Den nyblivne moderaten och finansmarknadsministern Peter Norman tog hand om kristdemokraten Mats Odells jobb på finansdepartementet och i finansutskottet förlorar KD klubban till M när nyblivne civil- och bostadsministern Stefan Attefalls sysslor övertas av Kinberg Batra.

 Odell, som tar plats i riksdagen, blir ordförande i näringsutskottet.

M föryngrar

 Moderaterna låter fler yngre namn ta hand om topposter. Tomas Tobé, 32 år, får fylla ordförandestolen i riksdagens arbetsmarknadsutskott efter Hillevi Engström som blev minister på samma område häromdagen.

 Henrik von Sydow, 34 år, får leda skatteutskottet och Karin Enström, 44 år, byter från att vara vice ordförande i försvarsutskottet till att bli ordförande i utrikesutskottet.

 Gunnar Axén, 43 år, får fortsätta som ordförande i socialförsäkringsutskottet och Margareta Pålsson ska leda utbildningsutskottet, en post som Centerpartiet har fått ge ifrån sig.