Här är de rödgrönas valmanifest

Publicerad
Uppdaterad
På tisdagen presenterade de rödgröna sitt gemensamma valmanifest vid en presskonferens på Fotografiska museet i Stockholm.
Det är första gången Socialdemokraterna går ihop i ett gemensamt valmanifest tillsammans med andra partier.
- Det är med stor glädje och stort allvar och stort ansvar som vi står här i dag för att presentera vår regeringsplattform, sade statsministerkandidaten Mona Sahlin.
Sänkt restaurangmoms, höjda studiemedel, fler hyresrätter och ett nytt klimatavdrag.
Det är en del av de rödgrönas satsningar i "regeringsplattformen" som presenterades i dag.
Framför stora vita skyltar med budskapet "För hela Sverige" ställde de rödgröna partiledarna upp sig för att lämna besked om den gemensamma politiken.
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin inledde:
– Det är nu klart för väljarna hur vägvalet den 19 september ser ut.
– Det första som är viktigt att säga, skiljelinjen är inte reformutrymmet. Vi har samma ambition och gör samma bedömning som regeringen.

"Ska göra det igen"

Sahlin konstaterade samtidigt att de rödgröna vet hur man tar Sverige tillbaka till full sysselsättning.
– Vi har gjort det förr, och ska göra det igen.
– Det är också så att till det vi presenterar i dag finns också hela tiden med de mycket viktiga besked som vi lämnade i våras. De beskeden bär vi med oss in i hela nästa mandatperiod. Där tog vi många viktiga steg som handlar om att omprioritera i befintlig budget.
Mona Sahlin fortsatte:
– Vi har högre välfärdsambitioner och vi har en otåligare arbetsmarknadspolitik. Vi ska tillbaka till en politik där det verkligen är jämlikhet som ligger till grunden.

"Känner oss stolta"

Enligt Sahlin ska vi i Sverige "dela på risker":
– Det är det som bygger Sverige starkt. Vår regeringsplattform bygger på jämlikhet.
Hon nämnde sedan tre områden som utgör grunden för regeringsplattformen som presenteras i dag: jobb, välfärd och ansvaret för klimatet.
– Vi känner oss alla stolta över att stå här i dag.
Skillnaden mellan de rödgröna och alliansen består, enligt Sahlin, i hur man prioriterar.
– Vi tar ansvar för hela Sverige, för alla som bor i Sverige. Vi väljer en väg där vi investerar tillsammans i det som bygger Sverige starkt.

Förändrat Sverige

Enligt Sahlin kommer Sverige att vara förändrat om fyra år, oavsett vilken regering vi får.
– Då kan Sverige vara mer jämställt och ett land för alla. Då kan arbetslösheten ha pressats tillbaka rejält. Vi har konkreta förslag om 100 000 jobb och utbildningsplatser. Om fyra år kan vi ha en anständig sjukförsäkring där man ser varje individ. Om fyra år kan vi ha en trygg a-kassa, där fler har tryggare ekonomiska villkor och hela Sverige blir starkare. Det är vårt Sverige för alla.
– Vi har råd med detta för att vi slutar sänka skatterna för dem som redan har fått så mycket.
Efter Mona Sahlins knappt femton minuter långa inledning tog Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand över mikrofonen.
– Vi står i en situation där resten av världen, både USA och Kina, jobbar för att få ner sina klimatutsläpp. De jobbar för att få fram nya tekniker. Sverige håller på att halka efter.
– Om vi tänker oss fram i tiden kanske vi står i en värld där oljepriserna har skenat i höjden. Vad är då bäst för Sverige? Den passiva politik som presenterades förra veckan, eller den aktiva politik som vi presenterar i dag?

"Farligt att halka efter"

Maria Wetterstrand konstaterade samtidigt att det är "livsfarligt för oss att halka efter".
– Vi kan inte tillåta att det här arbetet stannar av som det håller på att göra i dag.
– Vi lägger hundra miljarder mer än regeringen på att bygga ett järnvägsnät.
Wetterstrand nämnde samtidigt höghastighetståg "som binder ihop de stora städerna på ett sätt som vi aldrig tidigare har sett".
– Vi har också valt att föreslå en ytterligare insats. Det är ett klimatavdrag som riktar sig till de som bor i småhus. De som gör enenergieffektivisering på motsvarande 30 procent ska bli av med fastighetsavgiften under tre år. Det blir ett kraftigt incitament, fortsatte hon.
– Här bygger vi Sverige starkare. Det gör att vi om fyra år kan befinna oss i ett mycket bättre läge än vad vi annars skulle göra.

"Korten är lagda"

En rödgrön regering kommer också, enligt Wetterstrand, att jobba för att EU skärper sina miljömål.
Hon nämnde vidare att bensin och diesel ska fasas ut.
– Se till så att de som bor på landsbygden får förnybara alternativ. Vi är beredda att göra en förändring vad gäller miljöbilar så att man gynnar både den som är snål och den som använder andra drivmedel än bensin och diesel. Det här är en ödesfråga.
Språkröret Peter Eriksson fortsatte sedan:
– Med de besked vi lägger i dag är korten lagda. Beskeden finns på bordet. Vi är beredda, och vi har politiken - med både hjärta och hjärna. Det är dags för en regering som vill satsa på framtiden.
– Vi måste möta framtiden genom samarbete och forskning. Vi behöver en mer aktiv forsknings- och näringspolitik.
Enligt Eriksson finns också ett särskilt innovationsprogram i valmanifestet i dag.
– Vi tar ansvar för Sverige. Vårt land blir starkare och mer rustat för att möta framtiden.

Rot blir kvar

Han lovade samtidigt att rot blir kvar under hela mandatperioden.
– Det kommer att bidra till en rejäl upprustning av våra miljonprogramsområden. Vi har också en stor satsning på höjd kvalitet i högskolan och fler utbildningsplatser. Det är bra för Sverige, och stärker Sverige långsiktigt.
– Det är i de små företagen de nya jobben kommer att finnas. Därför satsar vi på en rejäl sänkning av arbetsgivaravgifterna.
Peter Eriksson konstaterade vidare:
– Ett första steg kommer att ta för att stödja tjänstekonsumtionen, genom att vi halverar restaurangmomsen.
I den frågan antar de rödgröna samma åtgärd som regeringen.
– De som behöver samhället allra bäst blir nu svikna, konstaterade han sedan.
– Det är en hjärtlös politik som vi aldrig kan acceptera. Vi ger tydliga besked om att sjuka människor med sjukintyg ska kunna vara sjukskrivna. Vi är beredda, vi har en politik med både hjärta och hjärna.

Rätt till arbete

Därefter var det vänsterledaren Lars Ohlys tur.
– Utgångspunkten för hela vår politik bygger på att jämlikhet är bra för hela vårt samhälle.
– Skillnaden mellan kvinnors och mäns löner har ökat med tusen kronor med den här regeringen. Det här ser vi som en farlig utveckling. Det finns en grogrund för främlingsfientlighet, och en risk för att demokratin urholkas.
– Grunden för en rättvis politik är rätten till arbete. Därför har också Mona, Maria och Peter beskrivit de viktigaste förslagen för att skapa jobb. Nu går jag in på tre områden som också finns med i plattformen.
– Vi väljer välfärd före sänkta skatter, inte för att vi har sedelpressar i källaren. Vi använder de resurser som finns för att bygga ut välfärden. Tryggheten ska byggas ut. Fattigdomen i Sverige ska minskas, och på sikt utrotas.

"Bättre trygghet"

Enligt Ohly är det dags att göra nästa mandatperiod till jämställdhetens och kvinnornas mandatperiod.
– För det tredje. Tryggheten på jobben ska blir bättre. Välfärd är också trygga jobb med en lön att leva på.
–Vi har tolv miljarder mer än regeringen, vilket beror på att vi vågar höja en del skatter. Nu använder vi de pengarna och det reformutrymme som regeringen säger finns.
Ohly nämnde också kulturen - "som också är välfärd" - och nämnde den tidigare presenterade "kulturmiljarden".
Han konstaterade vidare:
– Antalet familjer som tvingas leva med socialbidrag ska minskas med 50 000.

Ingen gräddfil

Han nämnde sedan vården:
– Vi säger nej till gräddfiler i vården.
Därefter lovade han att sänka kostnaden för tandvård för äldre.
– Det här är välfärdssatsningar, och många av dem är också jämställdhetssatsningar.
– Vi säger nej till de skattesänkningar som ökat skillnaderna mellan män och kvinnor. Vi ska bekämpa lönediskrimineringen.
Därefter nämnde han en av de rödgrönas viktigaste reformerna för att minska skillnaderna mellan män och kvinnor.
– Vi kommer att införa en lag om rätt heltid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag