Pensionären Hans Bergström, 67, stoppades från att rösta. Foto: PRIVAT
Pensionären Hans Bergström, 67, stoppades från att rösta. Foto: PRIVAT

Hans Bergström stoppades från att rösta

Publicerad
Uppdaterad
Pensionären Hans Bergström, 67, stoppades från att rösta.
Anledningen: en miss i vallokalen som redan prickat av Hans namn.
Ett misstag som innebär att han går miste om sin rösträtt i valet.
- Man känner sig kränkt och besviken, säger Hans till Expressen.se.
Det var vid 11-tiden på söndagsförmiddagen, sista dagen att rösta, som Hans Bergström, 67, tog sig till sin vallokal, Hasselskolan i Upplands Väsby.
- Jag gick in och skulle rösta som vanligt. Jag stoppade i rätt i kuverten och skulle lämna dom men då blev det tvärstopp.
- Personen som satt där sa att det redan fanns ett kryss som visade att jag redan hade röstat. Men varför skulle jag vara där då, säger Hans.

"Felbehandlad"

Efter att ha lämnat vallokalen utan att ha fått sin röst registrerad kontaktade Hans valnämnden i Upplands Väsby där han möttes av beskedet att han skulle gå tillbaka till vallokalen.
- Men det ville jag inte. Det blev ju tvärstopp där. Jag kände mig redan kränkt och felbehandlad.

Bekräftar misstaget

På valkansliet i Upplands Väsby bekräftar man att man känner till Hans situation och medger att det förekommit en miss på vallokalen.
- Jag har inte pratat direkt med honom. Men jag har hört om det.
- Det som har hänt är att någon som jobbar i vallokalen tittat fel och prickat av fel person.  Det ser ut som att han har röstat fast han inte har gjort det, säger Eva Assarsson,  chef för valkansliet i Upplands Väsby under dagen.
Så nu får han inte rösta i valet?
- Har det här hänt så kan vi inte göra någonting. Det är helt galet men vi kan inte göra någonting i efterhand. Är det gjort så är det gjort.
Kan ni förstå att han känner sig kränkt?
- Jag förstår till fullo att han känner så. Vi beklagar det men kan inte göra något åt det i dagsläget.
- Det är oerhört beklagligt och något som vi betonar i utbildningen inför vallokalerna. Att man måste titta noga och använda linjal när man prickar av.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag