Hägglund: Ohly har valt Iran före Israel

Publicerad
Uppdaterad
Tjafset fortsätter - föredrar vänsterpartiets ledare Lars Ohly Iran eller Israel? I Expressens valstuga på lördagen håller Göran Hägglund (KD) fast vid sin ståndpunkt: Ohly har valt Iran.
- Jag ställde den frågan i en utfrågning förra sommaren i Almedalen och Lars Ohly svarade Iran. Något han fick applåder för, bekräftar journalisten Lars Adaktusson för Expressen.se.
Göran Hägglund och Lars Ohly har varit i luven på varandra de senaste dagarna, efter att Hägglund påstått att Ohly har valt Iran framför Israel.
Under gårdagens partiledarutfrågning i Sveriges Radio fick Lars Ohly ett utbrott.
- Du ljuger!
Senare sa han:
- Det är anmärkningsvärt att Hägglund försöker sänka nivån på det här sättet i valrörelsen. Det är lögnaktigt!
Hos Niklas Svensson i ”Raka svar med Niklas” på lördagen vidhöll Göran Hägglund att Ohly hade valt Iran och menade att vänsterledarens upprördhet kom av ett missförstånd.
- Jag tror att han tolkade att jag sa att han i Ekots intervju hade valt Iran framför Israel. Där var han klok nog att avstå, vilket i och för sig är anmärkningsvärt. En ledare för ett riksdagsparti kan inte välja mellan en demokrati och en diktatur. I valet mellan dessa kan det aldrig råda någon tvekan om vad man föredrar, säger Hägglund.

"Mer inlindat"

I stället var det hos Lars Adaktusson, i Almedalen 2009, som Lars Ohly valde Iran, uppger Adaktusson själv.
- Följdfrågan blev varför eftersom Israel ändå är en demokrati och Iran är en av världens värsta diktaturer. Svaret blev ”Israel är en ockupationsmakt och har begått många handlingar som är värre än vad Iran har begått”. Det var många som reagerade efteråt, säger Lars Adaktusson.
Samma fråga igen, i Almedalen 2010:
- Då svarade han lite mer inlindat, men om jag kommer ihåg rätt så svarade han Iran igen.
Blev du förvånad över svaret?
– Ja, jag blev överraskad. Det är ju ett bra dilemma att fråga om, men jag trodde aldrig att han skulle svara, säger Adaktusson.
Och Göran Hägglund – han kan fortfarande inte välja mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Inte ens med kniven mot strupen och 500 procents ränta.
- Är det frågan om samarbete kan inte jag tänka mig ett organiserat samarbete med någon av dessa parter, säger Göran Hägglund.
Du och Lars Ohly gick hårt åt varandra. Varför gillar ni inte varandra?
- Jag gillar Lars Ohly som person men hans politik tycker jag är fullständigt avskyvärd. Det är en politik som drar alla människor över en kam.
Expressen var sent på fredagskvällen i kontakt med Lars Ohlys pressekreterare för en kommentar, men fick beskedet att Lars Ohly var ledig och inte kunde kommenterar uppgifterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag