Alliansen får vind i seglen efter Hägglunds succé. Foto: Patrik Österberg
Alliansen får vind i seglen efter Hägglunds succé. Foto: Patrik Österberg

Hägglund bakom nya succésiffror för alliansen

Publicerad
Uppdaterad
Med två dagar kvar till valet får alliansen de högsta siffrorna under hela mandatperioden - tack vare Göran Hägglund.
Socialdemokraterna gör samtidigt sitt sämsta resultat någonsin i väljarbarometern från Expressen och Demoskop.
- Andra siffror visar motsatsen. Om två och en halv dag vet vi hur väljarna röstar, sa Mona Sahlin i natt.
När den här artikeln trycks är det fredag och bara två dagar kvar till valet på söndag. Det är minst sagt dags för de rödgröna att börja knappa in om de ska hämta hem alliansens försprång i opinionsmätningarna. Expressen publicerade i går en intern mätning som Socialdemokraterna beställt av opinionsföretaget Novus. Där såg det ut att bli match till slut, med ett gap mellan blocken på bara 2,1 procentenheter.
Men Fredrik Reinfeldt kan pusta ut. Utvecklingen verkar gå åt det motsatta hållet. I en väljarbarometer från Expressen och Demoskop drar alliansen ifrån. Med 51,2 procent och egen majoritet för regeringspartierna mot 42,5 procent för oppositionen gör alliansen sitt bästa resultat under hela mandatperioden i Demoskops mätningar.

Skiljer 8,7 procentenheter

Det skiljer nu 8,7 procentenheter mellan blocken.
- Vi har inom räckhåll att kunna fortsätta med en stabil majoritetsregering. Min uppmaning till väljarna är att tänka långsiktigt. Vi kommer att leva med ert beslut i fyra år. Får vi stöd blir det jobbpolitik, ansvar för offentliga finanser och en politik som ser hela Sverige, sade i natt Fredrik Reinfeldt.
De rödgröna gör sitt sämsta resultat under samma period. Det dystraste beskedet får Mona Sahlin, som tvingas konstatera att Socialdemokraterna aldrig någonsin har fått en lägre siffra i Demoskops väljarbarometer.
Två dagar före valet ligger partiet på 28,9 procent, vilket är mer än sex procentenheter under förlustresultatet från 2006. Men Mona Sahlin vägrar erkänna att siffrorna pekar på att Fredrik Reinfeldt går mot en valseger.
- Andra siffror visar motsatsen. Om två och en halv dag vet vi hur väljarna röstar, säger Mona Sahlin efter gårdagens debatt i TV4.
Är det inte få dagar kvar nu?
- Jo, men vad vet vi egentligen om hur väljarströmmarna verkligen ser ut. Det vet inte Novus, det vet inte United Minds, det vet inte Demoskop, det vet inte du och jag.
Någon som har haft hundra anledningar att sura under mandatperioden är KD-ledaren Göran Hägglund, som i flera år balanserat kring riksdagsspärren. Men efter en återhämtning de senaste månaderna gör Kristdemokraterna nu sitt bästa resultat sedan valet 2006.

Bör tacka Hägglund

SLAGEN? Mona Sahlin, som får rosor efter den tv-sända debatten, vill inte erkänna alliansens försprång. "Andra siffror visar motsatsen. Om två och en halv dag vet vi hur väljarna röstar", säger hon. Foto: Tommy PedersenMen en ökning på 1,1 procentenheter ligger de nu på 6,3 procent. Förändringarna på partinivå i övrigt är inte stora. Så den som Reinfeldt bör tacka för de höga allianssiffrorna är Göran Hägglund.
- När vi får tillfälle att visa upp oss på likartade sätt då kommer resultaten. Men jag tror egentligen att vi har väsentligt bättre stöd än så här, sade i natt en självsäker KD-ledare.

Striden om tredjeplatsen

Striden om vilket som blir det tredje största partiet är nu helt öppen. Miljöpartiet, som tidigare verkade ohotat på den positionen, har halkat ner och lämnat utrymme för kamp om tredjeplatsen.
- Riksdagens fem minsta partier ryms nu alla inom ett spann på 0,9 procentenheter, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
Sverigedemokraterna kommer i mätningen in i riksdagen med 5,1 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag