Gunnar Hökmark mot väggen i "Raka svar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Näste man till rakning i "Raka svar med Niklas": Gunnar Hökmark, ärkemoderat som stannade kvar även under Fredrik Reinfeldts ledning. 

- Hur ser han egentligen på förändringarna i partiet? Det vill jag veta, säger Expressens reporter Niklas Svensson.

Borgerligheten under Carl Bildt lyckades ta makten 1991 men kunde inte behålla den 1994 eller ta tillbaka den 1998.

 Bo Lundgren, som efterträdde Bildt, gjorde ännu sämre ifrån sig i sitt enda val 2002 och fick endast 15,3 procent av rösterna. Inte sedan 1973, då Moderaterna nådde 14,3 procent, har så få svenskar röstat på partiet.

"Bildt-kopian" Hökmark

 Sedan inledde Bo Lundgren i och för sig utrensningen av gammelmoderaterna men Fredrik Reinfeldt, som tog över ordförandeklubban 2003, är en av de inflytelserika arkitekterna bakom Nya Moderaterna.

 Samme Reinfeldt som 1995 förargade Carl Bildt i boken ”Nostalgitrippen” och kallade flera i den inre kärnan för ”Carl Bildt-kopior”. Däribland Gunnar Hökmark.

 2006 gav Reinfeldts arbete resultat och med 26,2 procent av rösterna och allianssamarbetet kunde borgarna ta makten i Sverige.

"Hur ser han på förändringarna?"

 Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark besöker i dag Expressens valstuga för ”Raka svar med Niklas”.

 - Han är ju en gammelmoderat. Hur ser han egentligen på förändringarna som hans parti har genomgått under Reinfeldt? Det vill jag veta, säger Niklas Svensson.

 Det blir även annat:

 - Jag kommer fråga honom vilken roll sociala medier spelar i valrrörelsen. Han bloggar, twittrar och finns på Facebook. Vilka frågor som är viktigast. Hans kamp för att tillåta snus i Europa, han slåss ju mot snusförbudet inom EU. Dessutom fyller Gunnar Hökmark år 19 september så han har anledning att fira hur det än går i valet, säger Svensson.