Göran Hägglund Foto: Roger Vikström.
Göran Hägglund Foto: Roger Vikström.

Göran Hägglunds tal - ord för ord

Publicerad
Uppdaterad
"Ni kommer ihåg hur det var i uppstarten av valrörelsen, att vi hade det ganska trögt i opinionsmätningarna.
Vi har vant oss vid att diskutera, men vi har också vant oss vid att vi gör väldigt bra valrörelser och för det ska ni ha ett djupt känt tack. Tusen tack för fantastiska insatser vid valstugor runt om i Sverige. Vid flygbladsutdelningar och vid samtal med många människor. Ni har gjort ett strålande arbete.
Vi stod inför en svår och mäktig uppgift. Ni kommer ihåg när vi kom till regeringsställning 2006 med en mäktig uppgift i form av hög arbetslöshet, med många människor i sjukskrivning, med stora bekymmer på många områden och vi har gjort oerhört mycket tillsammans.
Vi har gjort det också under det att Sverige har mött den värsta ekonomiska kris sedan 30-talet.

Ändå så har vi kunnat genomföra på område efter område stora förbättringar och det har varit möjligt genom ert engagemang.
Det valresultat som väljarna har gett oss i dag har skapat en ganska besvärlig parlamentarisk situation. Vi hade förstås allesammans hoppats att vi skulle få en egen majoritet. För Sverige skulle behöva en stabil regeringssituation med en trygg majoritet i Sveriges riksdag. Vi har fått ett besvärligare läge.
Men också i det läget måste Sverige regeras och vi är förstås som Kristdemokrater beredd att ta ansvar också i den här situationen.

Vi ska naturligtvis redan nu börja arbetet inför valet 2014 för uppgiften är ju ingalunda slutförd. Vi ska fortsätta arbetet för värdighet för alla våra äldre. För goda ekonomiska förhållanden för alla äldre. För att alla människor som har en förmåga att arbeta ska ha ett arbete att gå till. För att barnfamiljerna ska få mer att bestämma om själva för att skapa det trygga Sverige som vi vill se. För framtiden börjar i familjen mina vänner.
Vi ska fortsätta det arbete vi har påbörjat. Vi kommer att göra det under besvärliga förhållanden, men arbetet finns där. Vi ska fortsätta arbetet för ett mänskligare Sverige. Det får inte avstanna."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag